ERDON Helyi hírek

2010.03.19. 15:47

Schengenhez méltó rendőrkapitányság

<p>Bihar megye - Jól halad az ország csatlakozási folyamata a Schengeni Övezethez, jelentete ki Vasile Blaga belügyminiszter Nagyváradon, a Bihar Megyei Rendőrkapitányság felújított székhelyének avatóünnepségén.</p>

A székhelyavató ünnepség keretében tartott tegnapi ülésen Liviu Popa, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság vezetője, a Bihar Megyei Rendőrkapitányság volt vezetője elmondta,  hogy Vasile Blaga belügyminiszternek nagy szerepe van abban, hogy a rendőrségi székházat sikerült felújítani. Petru Toba országos rendőrfőkapitány megerősítette azt, hogy a Bihar Megyei Rendőrkapitányság székhelye a legmodernebb az országban, hozzátéve, hogy a Bihar megyei rendőrök, az általuk felmutatott kiváló eredmények alapján talán már hamarabb is kiérdemelték volna ezt a korszerű székhelyet. Vasile Blaga belügyminiszter beszédében fogadkozott, hogy a Bihar megyei infrastrukturális beruházások folytatódni fognak. Ezen beruházások között említette azt, hogy a határrendőrség tagjainak lakásokat kell építeni megyénkben.  A miniszter elárulta, hogy a rendőrök utcai tevékenységének átszervezésére van szükség, meg kell fordítani a jelenlegi két őrző, egy rendfenntartó arányt.

 
Három prioritás
 
A Belügyminisztériumnak, és ezen belül a rendőrségnek három prioritása van, fejtette ki Blaga: az egyik a polgárok biztonságának biztosítása, a másik a polgárok bizalmának visszaszerzése, a harmadik pedig a Schengeni Övezethez való csatlakozás. Ez utóbbi célkitűzésre mintegy 460 millió euró áll rendelkezésre, és bár a határrendőrség bizonyos átszervezéseken fog átmenni a Schengeni Övezethez várhatóan 2011 március 27-én történő csatlakozás után, a miniszter azonban biztosította az érintetteket arról, hogy egyetlen határrendőr sem fog az utcára kerülni. A Schengeni Övezethez való csatlakozás összefügésében Blaga nagy hangsúlyt fektet a román és a magyar rendfenntartó, határőr- és katasztrófavédelmi szervek együttműködésére, és felhívta a Bihar megyei rendőrség figyelmet arra a 150 millió euró értékű támogatási alapra, amelyre magyar kollégáikkal együttműködésben pályázhatnak. A miniszter elmondta azt is, hogy Borsnál közös román-magyar határrendészeti irányítópont létesül. Az avatóünnepségen egyébként egy öttagú magyarországi delegáció is részt vett dr. Fekete Csaba és dr. Gyurosovics József dandártábornokok, a Hajdú-Bihar, illetve a Békés Megyei Rendőrfőkapitányságok főparancsnokainak vezetésével.
 
Egyről-másról
 
Az ünnepi ülés után a sajtó munkatársai tehették fel kérdéseiket Vasile Blaganak. A miniszter elmondta, hogy
minden erejével meg fogja gátolni azt, hogy új községek és városok létesüljenek, mint mondta azért, mert már így is sok van belőlük: „az első nap mindegyikük azt mondja, hogy minden feltétel adott ehhez, a második napon pedig már azt mondják, hogy nincs pénzük, polgármesteri hivatali székhelyük, nincs ez, nincs az, nincs amaz” - fogalmazott Blaga. A Székelyföldön elhangzott javaslat kapcsán, miszerint regionális szinten a magyar is legyen hivatalos nyelv, Vasile Blaga elmondta: „nem vagyok híve annak, hogy ha egy román állampolgárnak, függetlenül a nemzetiségétől, bármilyen mondanivalója van, akkor be kell tömni a száját, de innen hosszú az út odáig, hogy valaki nem tartja be az Alkotmányt, mely kimondja, hogy Románia hivatalos nyelve a román. És biztosíthatom önöket arról, hogy az állami intézmények teszik a dolgukat.” A Schengeni Övezethez való csatlakozás kapcsán kijelentette, hogy eddig minden az ütemterv szerint halad, és a  belügyi tárca a többi érintett minisztériumnak is kiadott egy prioritásokról szóló megvalósítási tervet, melyet december 31-ig gyakorlatba kell ültetniük; azért, hogy március 27-ig, a csatlakozás pillanatáig hátralévő három hónapban a szükséges korrekciókat el lehessen végezni. Végezetül, mintegy lokálpatriotizmusát bizonyítandó, Blaga félig tréfásan megjegyezte: „Ha tehetném, és ha a törvény ezt nem tiltaná, akkor minden pénzt Bihar megyébe hoznék.”
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!