ERDON Helyi hírek

2010.03.04. 09:41

Rimanóczy-szobrot javasolnak

<p>Nagyvárad - Szerda délután a váradi városháza dísztermében az Olaszi park rendezéséről szervezett közvitát a Polgármesteri Hivatal Műszaki Igazgatósága. A tervező cég egy Rimanóczy-szobor felállítását javasolta.</p>

Szerdán a városháza dísztermében az Olaszi park rendezéséről szervezett közvitát a Polgármesteri Hivatal Műszaki Igazgatósága. Az öt hektáron elterülő létesítménnyel kapcsolatos elképzelésüket egy tervező cég képviselői ismertették. Egyebek mellett azt javasolták, hogy a Rimanóczy-kripta környékén kis méretű, alacsony téglafalakat építsenek, egy oszlopon vagy emléktáblán pedig azoknak az építészcsaládoknak a nevét tüntessék fel, melyek a 19. század végi, illetve a 20. század eleji tevékenységükkel hozzájárultak a városfejlődéshez, Nagyvárad arculatának az alakításához.

Az is felvetődött, hogy egy szobrot kellene állítani a Rimanóczy-család valamely tagjának, mely úgy ábrázolná a megmintázottat, amint egy padon ül. A közvitán jelenlevők többsége üdvözölte a kezdeményezést, néhányan közülük pedig azt kérték, hogy ez egy valóban európai színvonalú térplasztikai alkotás legyen, ne olyan, mint a főtéri Mihai Viteazul szobor vagy a tűzoltóság előtti kompozició, melyek szerintük giccsesek.

Megjegyzendő, hogy a Rimanóczy-szoborral kapcsolatos indítvány a tervező cég részéről hangzott el, tehát az önkormányzat részéről senki sem állította, hogy a gyakorlatban is megvalósul. A parkrendezési tervet el kell fogadnia a Helyi Tanácsnak, hogy ez mikor lesz napirenden, egyelőre nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!