ERDON Helyi hírek

2010.03.12. 16:53

Növelik az erdővel borított területek arányát

<p>Szatmár megye - Március 15. és április 15. a „Faültetés hónapján” között a Szatmár megyei Erdészeti Hivatal 54 ha terület fog újra erdősíteni a megyében.</p>

Romániában már 20 éve ünneplik március 15. és április 15. között „Az erdő hónapját”, 2008-tól pedig a dinamikusabb üzenetet hordozó „Faültetés hónapját”, hogy felhívják a figyelmet az erdők szerepére a természeti egyensúly megtartásában. Ebből az alkalomból a Szatmár megyei Erdészeti Hivatal 42 ha állami tulajdonú területet fog újra erdősíteni az általa kezelt öt járásban, a szatmári, nagykárolyi, avasfelsőfalusi, sárközi és barlafalusi körletekben, illetve természetes úton elpusztult erdőket, erdőfoltokat fognak regenerálni 48 hektáron, tájékoztatott a hivatal. Emellett az erdészeti hivatal által kezelt magántulajdonban levő erdőterületeken 12 hektárt ültetnek újra, valamint elpusztult foltokat fásítanak 7 hektáron. A területek egyharmada természetes úton regenerálódik majd, a többit luc-, jegenyefenyő, tölgy, platán, hárs, kőris, akác csemetékkel, és más kísérőfajokkal fognak beültetni. Ezen csemeték kétharmadát az erdészet saját faiskoláiban neveli, egyharmadukat pedig a szomszédos megyékből szerzik be. A munkálatokat a licitet megnyerő cégek fogják elvégezni.

Mindenki felelőssége

Az erdő hónapja alkalmából az erdészeti hivatal feladatának tekinti a lakosság tájékoztatását is. Ennek érdekében közös faültetéseket szerveznek főleg a fiatalok, iskolások bevonásával. Ebben az időszakban az erdészeti hivatal csemetéket bocsát kedvezményes áron azon jogi, vagy magánszemélyek rendelkezésére, akik be szeretnék ültetni területeiket, ők ingyenesen kérhetik a hivatal alkalmazottainak szakmai segítségét. Az erdészeti hivatal kéri a lakosság bármely tagját, aki kedvet érez hozzá, és felelősséget kíván vállalni környezete állapota iránt, hogy álljon az ügy mellé, akár oly módon, hogy elültet egy fát a kertjében, vagy bekapcsolódik az erdészeti hivatal által végzett erdősítési munkába.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!