ERDON Helyi hírek

2010.03.01. 08:01

New Yorktól Stockholmig már négyezren írtak alá a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központért

<p>A Magyar Ifjúsági Központ (MIK) érdekében már négyezer támogató aláírás érkezett a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) által kiadott memorandumnak.</p>

A diákszövetség háza táján szépen gyűlnek a kézjegyek és az adományok, a telekvásárlás és a központ építése azonban még legkevesebb féléves munkát igényel. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség honlapjára február 28-án, vasárnap éjszaka beérkezett a Magyar Ifjúsági Központot támogató négyezredik aláírás is. A memorandumot aláírók között sokan vannak kolozsvári és erdélyi diákok, de nagy számban adták kézjegyüket Magyarországról és külföldről is. Adományokat szerte a világból kaptak, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, a skandináv államokból, Németországból, Svájcból, Ausztriából és Angliából érzik fontosnak a Magyar Ifjúsági Központ ügyét. Összesen 14 ország magyar diaszpórájából érkeztek a memorandumot erősítő kézjegyek.

"Kezdeményezésünk népszerűségének nagyon örvendünk, a számos aláírás hozzájárul ahhoz, hogy minden irányba hitelesen képviselhessük a magyar diákságnak ezt az általunk felvállalt közösségi ügyét" - érvel a KMDSZ közleménye.

Az Ifjúsági Központot kérünk a Kincses Kolozsvárnak című memorandumot több mint két hete, február 10-én adták ki a kezdeményezők. "Szomorúan szembesülünk azzal, hogy húsz évvel a rendszerváltozás után a kolozsvári magyar ifjúság továbbra is saját ingatlan nélkül és alkalmi forrásokból kénytelen fenntartani szervezeti életét" - indít a dokumentum. A továbbiakban kifejtik, hogy Kolozsvárt az erdélyi magyar diákok legfontosabb központjának, a MIK-et pedig a civil mozgalmakat érintő problémák megoldásának tartják. A fiatalok a Magyar Ifjúsági Központ bemutatásakor elmondták, hogy többszáz éves székhelyük, valamint az azt övező tulajdonjogi bizonytalanság a munkájukat hátráltatja, ezért egy új, többfunkciós épületbe szeretnének költözni. A tervek szerint telket vásárolnak, majd erre építik fel a központot. A memorandumhoz csatlakozni, valamint a MIK-ről és az adományozás lehetőségeiről többet megtudni a www.mik.kmdsz.ro oldalon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!