ERDON Helyi hírek

2010.03.30. 15:05

Művészi hajlamú gyerekek tárlata

<p>Kiemelkedő tehetségű gyerekek és fiatalok alkotásaiból nyílt kedden kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem székhelyén.</p>

Tíz éve rendezik meg a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Grafikai Biennálét. A legutóbbi, Lengyelországban megrendezett V. biennálé anyaga jutott el most Nagyváradra, itt a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) szervezett kiállítást ebből az anyagból a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE). Barabás Zoltán, a PMMC igazgatója a keddi koradélutáni megnyitó előtt lapunknak elmondta, hogy a biennálé versenyfelhívása ezúttal négy Kárpát-medencei országban, Lengyelországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon volt meghírdetve. A legfiatalabb díjnyertes a hatéves Juhász Dávid, a legidősebb pedig tizennyolc éves. „Többszáz munkát kaptunk, ezekből nyolcvanat állítottunk ki, ezek közül mintegy húsz díjnyertes alkotás van” - mondta. A koradélutáni tárlarnyitón megjelentek a Faragó Enikő és Oláh Géza tanárok osztályainak tanulói a nagyváradi Lorátffy Zsuzsanna Gimnáziumból. A mostani megyitó eltért a PMMC által eddig megszervezettektől annyiban, hogy a tárlatot megnyitó Barabás Zoltán párbeszédet kezdeményezett a diákokkal a kiállított képek  kapcsán. A méltató kimelte, hogy nem egy egyszerű rajzversenyről van szó, hanem olyan tárlatról, amelyen kézzelfogható művészi tehetséggel megáldott gyerekek és fiatalok alkotásai láthatók. Mi sem bizonyítja jobban ezt az álítást, mint az, hogy a gyerekeka linómetszés, a rézmetszés és a fametszés technikáját is alkalmazták. Barabás Zoltán lapunknak elárulta, hogy a délelőtt folyamán már ellátogattak a tárlatra a George Cosbuc iskola 3C osztályának diákjai is tanítónőjük, Antal Fórizs Enikő vezetésével. A megnyitón Meleg Vilmos színművész és Tasnádi Ferencz operaénekes közreműködtek néhány vers, illetve énekszám előadásával. A tárlat április 19-ig látogatható a PKE-n.
 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!