ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 17:09

Méltóságteljes nagyváradi megemlékezés

<p>A nemes hagyományoknak megfelelően a március 15-i nagyváradi megemlékezések alkalmával a politikum, a civil és az egyházi szféra képviselői az idén is elhelyezték a tisztelet koszorúit Rulikowsky Kázmér sírjánál és Nicolae Balcescu szobránál.</p>

Az időjárás nem kedvezett a március 15-i nemzeti ünnepünk nagyváradi szabadtéri megemlékező rendezvényeinek, ugyanis a Rulikowsky temetőben és  Rhédey kertben lévő Nicolae Balcescu szobornál tegnap délután hideg és metsző szél fogadta az ünnepelni vágyókat, akiket azonban nem rettentett vissza ez a kellemetlenség, és az 1848-49-es forradalom jeles alakjainak emlékhelyeinél méltó módon rótták le tiszteletüket. Ünnepi beszédek e két helyszínen nem hangzottak el, csak a koszorúkat helyezték el a megemlékezők. Mindkét helyszínen elsőként  Sándor Mátyás, a Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének katonai attaséja helyezte el koszorúját, majd koszorúzott Kiss Sándor a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Sarkady Zsolt prefektus, Biró RozáliaNagyvárad alpolgármestere, a PD-L és a PSD képviselői, valamint iskolák egyházak, civil szervezetek képviselői. Rulikowsky Kázmér sírjánál még nem voltak jelen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői, de a Balcescu szobornál tartott megemlékezésen azonban már ők is kiegészítették a pártok sorát. A megemlékezés zenei aláfestését a Kálmándi rézfúvószenekar biztosította, a temetőben a Himnuszt és a Szózatot játszották, míg a Balcescu szobornál a román himnuszt, illetve Beethoven Örömódáját, az Európai Unió hivatalos himnuszát, mintegy keretrt adva a megemlékező ünnepségeknek.

 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!