ERDON Helyi hírek

2010.03.24. 11:32

Meghívottak Japánból és az USA-ból

<p>Nagyvárad – Donald L. Appert amerikai karmester, zeneszerző, illetve Junko Morioka japán szoprán a meghívott vendége a Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki, 19 órakor keződődő hangversenyestjének.</p>

A Nagyváradi Állami Filharmónián szervezett sajtótájékoztatón mutatkoztak be szerda reggel a hagyományos csütörtöki hangversenyest főszereplői. Donald L. Appert karmester, zeneszerző, egyetemi tanár, az Egyesült Államokbeli Vancouverből (Washington állam) érkezett Nagyváradra, másodszor vendége az itteni Filharmóniának. A csütörtöki koncert műsorán szereplő egyik mű saját szerzeménye: a vonósokra írt Nara-variációkat Appert 2007-ben a japán Ashiya Kamarazenekarnak ajánlotta. Ottani barátai kérték fel a szimfónia megírására, ezért is külön öröm a számára – nagyváradi tartózkodása mellett – az, hogy japán szólistával együtt léphet fel, fogalmazta meg Donald L. Appert. A Nara-variációk mellett a csütörtöki koncerten játszani fogják az angolszász zeneirodalom egyik kiemelkedő, nagyszabású szimfóniáját, Ralph Vaughan-Williams II., ún. „London” szimfóniáját is. – Nagy öröm a számomra, hogy Romániában énekelhetek japán áriákat – mondta az est szólistája, Junko Morioka szoprán, aki két tradicionális japán szerzeményt (A. Nakata és R. Taki művét), valamint két népszerű olasz operaáriát fog előadni (Donizetti Lammermoori Luciájából és Verdi Traviatájából).

Művészettel a békéért

A zene mellett a vizuális művészetnek is szerep jut a mai koncertesten: a Kid’s Guernica nevű projekt keretében készült alkotásokat mutatnak be a Filharmónián. A kezdeményezés részleteit Abe Toshifui, az Oszakai Egyetem professzora ismertette, elmondva: a békeprogram keretében a világ különböző országaiba látogatnak el, és kérnek fel gyermekeket arra, hogy egy közös, nagyméretű rajzon közvetítsék békeüzenetüket a világ felé. A tizenöt évvel ezelőtt indult programban eddig már 44 ország vett részt, és most Romániába is elérkezett. A közös mű Bukarestben készült el, Váradon a tervek szerint négy különböző országban készült alkotást fognak bemutatni. – Hisszük, hogy a zenének és a képzőművészetnek is nagyon fontos szerepe van abban, hogy idővel mindannyian békében élhessünk – összegezte a program üzenetét hozzászólásában a palesztin Wafa Elsaka.

Zenei programok

A sajtótájékoztató utolsó részében Tódor Albert igazgató ismertette a közeljövő programjait. Március 26-án, pénteken 18.30 órakor a cappella kórushangverseny lesz a filharmónia énekkarának részvételével a váradi Szent Miklós Görög Katolikus Székesegyházban, míg március 30-án 18 órakor az Intermezzo Vonósnégyes kamarazene-estjére várják a közönséget a Filharmóniába. Március 28-án, vasárnap 19 órától a Nagyváradi Egyetem zene tanszéke és a Debreceni Zenekonzervatórium közös szervezésében opera- és operettgála lesz, erre a belépő 10 lejbe kerül.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!