ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 17:13

Lehet pénz a tanárok bérére

<p>Bihar megye - Intézkedéseket foganatosít a nagyváradi önkormányzat annak érdekében, hogy előteremtse a szükséges összegeket a tanárok bérezésére. Mint megírtuk, válsághelyzet adódott.</p>

Átiratban fordult a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a pénzügyminisztériumhoz, a belügyminisztériumhoz, valamint a tanügyminisztériumhoz. Azt kéri, módosítsák a 2009. december 23-i keltezésű 1618. számú kormányrendeletet, amelynek révén a tanárok béralapját az egyes diákokkal kapcsolatos kiadások mértékéhez kötötték. Mint tudattuk, szóba került, hogy esetleg nem lesz pénz a tanárok bérére, hiszen ha a diákok létszáma alapján számolják a bért, az bonyolítja az ügyet, ráadásul felmerült, hogy a váradi önkormányzat nem tudja fedezni a tanintézetek személyzeti kiadásait. A kért 174 millió lejből egyébként is csak mintegy 60%-ot kaptak meg eddig, s ez csak az adott bérek kétharmadának kifizetésére lenne elég.

Fejlemény

Ilie Bolojan polgármester – ígéretéhez híven – átiratot küldött az érintett tárcáknak, amelyben nemcsak a fennebb már jelzett döntés felülvizsgálatát szorgalmazza, hanem a hiányzó pénzek megküldését is. Jelzi egyébként, hogy számításaik szerint átlagosan 3019 lejbe kerül egy diák, de az érkezett támogatások csak 2766 lejnyi kiadást fedeznek. Jelzi ugyanakkor: „a Polgármesteri Hivatal csak egy olyan szerv, amely közvetít, összegeket kap a költségvetésből, amelyeket átutal a tanügynek, így nincs lehetősége a tanárok béralapját kiegészíteni”. Éppen ezért azt szorgalmazza, hogy a megkeresett minisztériumokon kívül sürgősen kapcsolódjon be az ügy rendezésébe a Bihar megyei Tanfelügyelőség és a Prefektúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!