ERDON Helyi hírek

2010.03.05. 15:06

Két sikeres békéltetés volt Váradon

<p>Bihar megye - Nagyváradi és szatmári békéltetők és bírók vettek részt azon a pénteki, nagyváradi szemináriumon, melyen az újonnan bevezetett jogorvoslati módszer részleteiről esett szó.</p>

Már beszámoltunk arról, hogy márciustól a bírónak minden peres ügy esetében kötelessége lesz megemlíteni a feleknek a békéltetés lehetőségét. Ezt a jogorvoslati módszert egyébként nemrég vezették be Romániában: a pernél gyorsabb és egyúttal olcsóbb megoldást kínál a konfliktusok rendezésére, s egyúttal tehermentesíti az ügyvédeket, bírókat. A békéltető igyekszik kompromisszumos megoldást találni, mellyel mindkét fél elégedett. Persze mindezt elsősorban civil perek tárgyát képező konfliktusok esetében lehet alkalmazni, illetve egyszerűbb, de már a büntetőjog szférájába tartozó ügyeknél – mint például a rágalmazás, vagy a könnyű testi sértés.

Sikeresek voltak

A pénteki szemináriumon 70-en vettek részt – 30 békéltető és 40 bíró, Bihar, valamint Szatmár megyéből– tudtuk meg Cristi Danileţtől, a Bihar megyei Bíróság alelnökétől a témáról szervezett sajtótájékoztatón. A békéltetési eljárás részleteiről, felmerülő gondokról esett szó. „Sokat várunk ettől a módszertől. Bízunk benne, hogy ennek köszönhetően lehetőségünk lesz a komplikáltabb ügyekre koncentrálni” – mondta az alelnök. Bihar megyében mostanáig két békéltetés zajlott, az egyik a napokban ért véget. Mindkettő sikeres volt, azaz egyezség született, melyet tudattak a bíróval, aki már aznap ítéletet is mondott az ügyben. Az egyik egy válóperes ügy volt, a másikról nem tudott közelebbit az alelnök.

Kísérleti jelleggel

A sajtótájékoztatón felszólalt Corina Domocoş, a Bihar megyei Békéltetők Egyesületének elnöke, Anca Ciuca, az Országos Békéltetői Tanács elnöke, valamint Pădeanu Marin, a craiovai egyesület vezetője. Craiován egyébként kísérleti jelleggel már 2003-tól bevezették a békéltetést, mostanáig mintegy ezer békéltetésen „vannak túl”, s úgy tűnik, a lakosok egyre inkább bíznak ebben a módszerben.

Megtudtuk: bárki, aki elvégzett egy egyetemet, és legalább három évig dolgozott, lehet békéltető. Ehhez el kell végeznie egy tanfolyamot, melyre a Bihar megyeiek az Enescu u. 6. sz. alatti egyesületnél íratkozhatnak fel. Jelenleg Bihar megyében 27 képzett békéltető van, de azokkal együtt, akik még nem értek az engedélyeztetési folyamat végére, számuk 70 lesz.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!