ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 14:28

Konfliktus a Gyermekvédelemnél

<p>Nagyvárad - Az egységes bérezésre vonatkozó törvény a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságon (DGASPC) is vihart kavart. Ezúttal is a Pro As szakszervezet elégedetlenkedik.</p>

A 2009/330. számú, az egységes bérezésre vonatkozó törvény a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságon (DGASPC) is vihart kavart. A napokban Adrian Marcu, a Pro As szakszervezet elnöke azt állította: az átszámítás következtében csökkent az alkalmazottak néhány illetménye, és az erre vonatkozó panaszok regisztrálását Szarka Árpád vezérigazgató (képünkön) megtiltotta. Az érdekképviseleti vezető ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy az esetet Radu Ţîrle megyei tanácselnöknek is jelenteni fogja, hivatali visszaéléssel vádolva főnökét.

Szarka Árpád mindezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta híportálunknak: az erre vonatkozó új jogszabály értelmében a béreket az általa vezetett intézményben is át kellett számolni, ami meg is történt, éspedig úgy, hogy a járandóságok nem lettek kisebbek a 2009. decemberében jogosult bérszintnél. Az új fizetésről írásban értesítették a munkavállalókat, ami nem számított kirívó esetnek, hiszen minden hónap végén az érintettek papírt (fluturaş) kapnak erről. Többen azonban elégedetlenségüknek adtak hangot, és a szakszervezet fejlécével ellátott óvásokat nyújtottak be.

Szakbizottság

Ennek nyomán az igazgató egy szakbizottságot állított fel, melyben helyet kaptak azok az irodavezetők (például a humán erőforrás részlegről), akik hatáskörüknél fogva érintettek lehetnek az ügyben. Történt mindez abból kifolyólag, hogy a testület tagjai elmagyarázzák még egyszer a tiltakozóknak, hogy miért és hogyan számolták át a bérüket. "Előfordulhatott ugyanis, hogy valamilyen okból kifolyólag a panaszt benyújtók nem kapták kézhez a bérelszámolási értesítőt", közölte Szarka Árpád, aki szerint tehát nem fordult elő az, hogy ne válaszoltak volna az óvásokra. Hozzátette: a több mint 1550 alkalmazott közül csupán néhány tíz tiltakozott. "A célunk, hogy harmonikus és nyugodt légkör uralkodjék a hivatalban, ennek érdekében jóhiszeműen jártunk el. Ennek ellenére Pro As vezetője ragaszkodik az álláspontjához, szóba sem akar állni velem, hogy megbeszéljük a dolgot", mondta. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!