ERDON Helyi hírek

2010.03.16. 15:28

Kémközponttá vált Nagyvárad!

<p>Nagyvárad - Nem kell támadástól tartania Nagyváradnak annak ellenére sem, hogy a NATO egyik elitiskolája működik itt mától. Ezt hangsúlyozta a megnyitón a NATO-központ küldöttje.</p>

Egy napra az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) kihelyezett központja lett a bihari megyeszékhely. Magas rangú állami és katonai vezetők jelenlétében nyílt meg ugyanis a katonai tömb kémeket és kémelhárítókat továbbképző központja, amely Romániában és a térségben is az egyetlen ilyen. Az ünnepélyes átadásra Nagyváradra érkezett például Traian Băsescu államfő, aki a kémiskola avatóján mondott beszédében kiemelte: „Románia azért kapta meg a jogot a NATO-tól ennek a központnak a működtetésére, mert jól teljesít és jól működik együtt a szövetségesekkel Afganisztánban és Irakban”.

Az Armatei Române utcán egy teljesen felújított épületkomplexumban működő objektum átadására eljött Luciano Zappata olasz admirális is, aki a NATO amerikai, Norfolkban lévő központi parancsnokságának vezetőségi tagja. Gyakorlatilag ő vette át a nagyváradi létesítményt, s a vonatkozó újságírói kérdésre kifejtette: „nem kell félniük Nagyvárad lakóinak, a város nem lesz az ellenségeink célpontja attól, hogy a NATO egyik fontos központja működik itt mostantól”.

Mi is ez?

Már 2005-ben felmerült, hogy a nyugati katonai tömb Romániában létesítsen regionális központot, ahol a térség államai továbbképezhetnék a NATO-nak dolgozó kémeiket és kémelhárítóikat. Ez a HUMINT (HUMan INTelligence, azaz hírszerzés) elnevezésű NATO ügyosztály keretében zajlik, így a most átadott objektum is HUMINT-központ. Az első konkrét egyeztetések 2007-ben indultak meg, akkor döntöttek úgy, hogy a nyugati határhoz közel eső Váradon rendezik be a „kémiskolát”. A NATO illetékesei ekkor jártak először a városban, technikai felmérések sorozatát kezdve el. Nem sokkal később az akkori védelmi miniszter, Teodor Meleşcanu be is jelentette, hogy biztosan Nagyváradon lesz az objektum, a védelmi tárca pedig 17,8 millió lejt különített el a székház felújítására és felszerelésére. Az ennek helyt adó épület előzőleg a román fegyveres erők egyik diverziós központja volt. E központot azonban annak idején el kellett költöztetni a városból, mert ekkor Románia még csak társult tagja volt a NATO-nak, s ezért nem működtethetett ilyen egységeket a katonai tömb egyik tagjának, azaz Magyarországnak a szomszédságában. Ezt az épületegyüttest újították tehát fel, s adták át ma. A központ igazgatója Eduard Simion ezredes, aki elmondta: már fel is vették a mintegy 80 alkalmazottat, akinek túlnyomó többsége katona. 16-an közülük külföldiek. A váradi központ közvetlenül a NATO norfolki (USA) parancsnoksága alatt áll, s célja, hogy a tagországok kémeit és kémelhárítóit továbbképezze. Magyarországról, Törökországból, Görögországból és Szlovéniából rövidesen meg is érkeznek az első diákok és oktatók, jövőre pedig amerikaiak és szlovákiaiak fognak csatlakozni hozzájuk. A központ körülbelül 80 diák befogadására képes, de egyszerre sosem lesznek ennyien, mivel szálláshely viszont jelenleg csak 20 van. A kurzusok jellegüktől függően pár naposak, de egy hónaposak is lesznek majd.

A helyszínt bejárva megállapíthattuk, hogy készen állnak az érkezők fogadására. Oktatótermeket, kiképzőhelyeket, edzőtermet, hálókat, menzát is kialakítottak számukra, de például még szauna is van. Az épület egy részét megtekintette Băsescu államfő is, aki teljes elégedettségét hangsúlyozta, valamint kifejtette, hogy Románia elkötelezett NATO-tag marad.

Hogy miért pont Váradot választották minderre? Nos, lobbitevékenység is folyt az ügyben, de a döntés meghozatalakor az akkori román katonai vezetők azt mondták, a döntésben nagy szerepet játszott Várad földrajzi fekvése, a régió multikulturális volta, valamint a minimális infrastruktúra (reptér, rendelkezésre álló katonai laktanya) megléte. Illetékesek most még hozzáteszik: az is fontos szempont volt, hogy a régebben diverziós központként működő épület stratégiai fekvésű és lényegében lehallgathatatlan. Az újságírók például még a mosdóig is csak katonai kísérettel mehettek tegnap... A létesítményben azt tapasztaltuk, hogy 90%-ban ba ven kamerázva, s ultramodern biztonsági rendszerek is beélesítésre várnak.

Ami a „kémiskolában” kifejtendő konkrét tevékenységet illeti, ott a már említett kölföldiek mellett nagy számban fognak tanulni romániaiak is. Az oktatók között is lesznek hazaiak, de számos külföldi NATO-szakértő is érkezik hamarosan.

Bár a központbeli élet kifejezetten titkosnak és zártnak van elképzelve, máris vannak olyan váradiak, akik azt remélik, hogy a városnak is némi fellendülést hozhat a létesítmény. Egyes cégtulajdonosok ugyanis arra számítanak, hogy a nyugati vendégek komoly pénzeket fognak itt hagyni amikor eltávozásaik alkalmával kilátogatnak a városba.

Nem sok van

A 25 tagállamból álló NATO-nak összesen 14 különféle oktató-felkészítő központja működik különféle országokban. Románia tehát a kémközpontot kapta, míg például a terrorizmusellenes Törökországban működik, a cybertér védelmére szakosodott Észtországban van, az extrém időjárási körülmények esetén történő bevetéseket okító Norvégiában. Továbbá például az USA ad otthont az összetett haditengerészeti operatív központnak, Franciaorszég a léginek, Németország a hadmérnökinek, Magyarország pedig a szanitécképzőnek.

Elkésett

A nagyváradi NATO-kémközpont megnyitóját a katonás pontosság jellemezte – legalábbis egy darabig. Az érkező újságíróknak biztonsági ellenőrzéseken kellett átesniük, majd a helyszínbejárás és a hivatalos megnyitó előtt az objektum precízen kijelölt részein mozoghattak csak. A központ tisztjei másodpercre pontosan követték a lebonyolítási programot, egészen odáig, amíg a sajtósokkal és a díszszázaddal együtt a sűrű hóesésben el nem kezdték várni a román államfőt. Velük együtt várakozott a központ udvarán az amerikai és az európai NATO-tisztek és egyéb meghívottak hada. A román államfő ugyanis körülbelül másfél órát késett. Ezt követően viszont villámprogramot bonyolított le Traian Băsescu Nagyváradon: ellépett a díszszázad előtt, rövid beszédet mondott a székhely avatóján, végignézte a zászlófelvonást és meghallgatta a himnuszokat, ünnepélyesen fát ültetett az objektum udvarán, átvágta a bejáratnál az avatószalagot, megtekintette az épület néhány termét, majd a prezentáció végét meg sem várva a hátsó kijáraton távozott, s visszaindult Bukarestbe. Amikor az elnöki gép a levegőbe emelkedett Váradról a meghívottak többi része még be sem fejezte az épület bejárását...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!