ERDON Helyi hírek

2010.03.28. 14:22

Kiállnak a Nagyváradi Egyetem mellett

<p>Nagyvárad - Szombaton a Cartel Alfa szakszervezet Bihar megyei vezetősége, a Nagyváradi Egyetem és a felsőfokú tanintézet Pedagógusi Testülete tanácskozást szervezett. A fő téma a tanügyi törvénytervezet volt.</p>

Szombaton a Cartel Alfa szakszervezet Bihar megyei vezetősége, a Nagyváradi Egyetem és a tanintézet Pedagógusi Testülete tanácskozást szervezett az Építészeti Kar székhelyén. A fő téma az új tanügyi törvénytervezet volt, melynek 172. cikkelye számos más, hasonló helyzetben lévő állami felsőfokú tanintézményhez hasonlóan hátrányosan érintené a Nagyváradi Egyetemet is. Cornel Antal rektor leszögezte: szó sincs arról, hogy végleg eltünne, vagy bezárna a helyi egyetem. A legpesszimistább forgatókönyv az lenne, hogy összevonnák a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel, ugyanis ennek 200 kilométeres körzetében található. Tudatta: március 26-án Bukarestben ülésezett a Rektorok Országos Tanácsa, ahol az egyetem vezetők úgy döntöttek, hogy azt fogják javasolni, hogy a tanügyi törvényről szóló közvitát halasszák el két hónappal.

Egységes kiállás

A szombati váradi megbeszélésen egyébként valamennyi román parlamenti párt képviseltette magát, a politikusok ideológiai hovatartozástól függetlenül kiálltak a tanintézet mellett. (Bár egyetlen RMDSZ-es képviselő vagy szenátor sem volt jelen, a szervezők arról tájékoztattak: csupán kommunikációs hibáról van szó, nem arról, hogy a magyar politikusok más véleményen lennének). Amúgy még a kormánypárti Petru Filip szenátor (PD-L), váradi expolgármester is inkorrektnek nevezte az esetleges fúziót. Véleménye szerint kevés az esélye annak, hogy megszavazzák a törvénycikkelyt, mert ettől még nem javulna az egyetemi oktatás színvonala, sőt, éppen ellenkező hatást váltana ki.

Multidiszciplináris modell

Cornel Popa liberális szenátor úgy vélte: nagyon sok gazdasági érv szól amellett, hogy önálló maradjon a Nagyváradi Egyetem, ezért a Bihar megyei törvényhozók egységes fellépést kell tanúsítsanak ez ügyben. A szociáldemokrata Ioan Mang szenátor, a Tanügyi Bizottság tagja elmondta: a két hétig, esetleg egy hónapig zajló közvita után a Képviselőház szaktestülete 45 vagy 60 napig tárgyalja a tervezetet, majd a Szenátus szakbizottságának asztalára kerül a projekt. Ezután szavaznak erről a Szenátusban, ugyanis ebben az esetben ez a döntő fórum. Megitélésében egy olyan tanügyi törvényre lenne szükség, melyen legalább húsz évig nem változtatnak, a Nagyváradi Egyetem pedig "egy multidiszciplinális modell".

A tanácskozáson egyébként több szakszervezeti vezető is részt vett, akik más ágazatokat (egészségügy, vasúti közlekedés, határőrség) képviselve jutatták kifejezésre elégedetlenségüket. A Cartel Alfa tömb Bihar megyei elnöke, Florin Paşcu egy tizenhárom pontos listát tartalmazó dokumentumot is kiosztott, mely a szindikátusok követeléseit foglalja össze.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!