ERDON Helyi hírek

2010.03.25. 14:55

Új körforgalmak, felújított utak

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester. Kiderült: a nagyváradi önkormányzat tervei közt új körforgalmak és útszakaszok kialakítása is szerepel.</p>

Infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatos sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Ilie Bolojan polgármester a városháza kistermében. Bejelentette: az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy összekötő utat létesít a váradi körgyűrű és a December 22. tér között azzal a céllal, hogy megkönnyítse a Grigorescu és a Nufărul II. negyedekben, illetve az Adona patak környékén lakók közúti közlekedését. Az új út összhossza 2.209 folyóméter lesz, melyből 144 folyóméter a Vaporului, 1.147 folyóméter pedig a Toamnei utca meghosszabításából adódik, mely utcák kereszteződésénél körforgalmat alakítanak majd ki. Összekötő sávot létesítenek ugyanakkor a meghosszabított Atelierilor utca és a körgyűrűnek a Nojoridului utcával történő kereszteződése közötti részen, és a Vaporului utcán új hidat építenek a Pecén. A beton alapú, fémszerkezetű létesítmény hossza 20 méter, szélessége pedig 11,6 m lesz. A korszerűsítésre kiszemelt, az önkormányzat birtokában levő összterület különben 24.400 négyzetméterű, a beruházás értéke pedig áfával együtt 6,9 millió lej. A járdák 6.082 négyzetmétert foglalnak majd el, és 102 parkolóhelyet is kialakítanak. Az elöljáró becslése szerint a versenytárgyalás, a tervezés és a kivitelezés körülbelül 7-8 hónapot vesz majd igénybe, így leghamarabb ősszel, legkésőbb jövő tavasszal közlekedni lehet majd az útszakaszon. A Principatelor Unite utca korszerűsítését érintő és az összekötő út létesítésére vonatkozó határozattervezetekről jövő heti ülésén fog szavazni a Helyi Tanács.

Új körforgalmak

A városvezető a közlekedés zökkenőmentesebbé tételét célzó megoldásokról is beszámolt, melyeket a közeljövőben fognak gyakorlatba ültetik. Az egyik arra a forgalomra vonatkozik, melyet a ponton-híd helyén felépített új átkelő fog eredményezni. Az önkormányzat körforgalmak kialakítását javasolta a Splaiul Crişanei és az Oneştilor utcák kereszteződésénél, valamint azon a részen, ahol az új létesítmény a Sovata utcába torkollik. Mindkét körforgalmat feltüntetnek majd a híd hatástanulmányában. A tervek szerint ugyanakkor mindkét oldalon a gyalogosok és a kerékpárosok a híd alatt haladnának el, ahogy jelenleg a Decebal-hídnál történik. Amennyiben a Helyi Tanács megszavazza az erre vonatkozó határozattervezetet, a szükséges engedélyek és véleményezések beszerzését követően valószínűleg júniusban írják majd ki a híd tervezésére és kivitelezésére vonatkozó versenytárgyalást, így a munkálatok körülbelül augusztusban kezdődnének el.

Ciucur Losonczi Antonius

önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!