ERDON Helyi hírek

2010.03.23. 15:15

Ismét felemásra sikeredett a tanügyi sztrájk

<p>Nagyvárad - A nagyváradi pedagógusoknak csak egy része csatlakozott a Tanügyi Szabad Szakszervezet által meghirdetett újabb tiltakozó akcióhoz: meghatározatlan ideig nem írnak be osztályzatot a katalógusokba.</p>

Megosztja a közvéleményt a Tanügyi Szabad Szakszervezet által hirdetett újabb tiltakozó akció, miszerint a pedagógusok nem írnak be a katalógusokba jegyet, így módon tiltakozva az elbocsátások, az alacsony fizetések és az egységes bértörvény bevezetése ellen. Egyes váradi tanintézetekben szigorúan betartják a szakszervezeti döntést, míg máshol a tanárokra bízzák, hogy bejegyzik-e az osztályzatot vagy sem. Ambrus Attila, az Ady Endre Líceum szakszervezeti ügyekkel foglalkozó oktatója megkeresésünkre elmondta: a tanári kar többsége csatlakozott a sztrájkhoz, míg vannak olyanok is, akik ugyanúgy jegyzik a naplóba a jegyet, mint azelőtt. Véleménye szerint ez egy gyenge ellenállási mód, amivel a szakszervezet nem fogja elérni a célját. Idő kérdése, hogy mikor robban ki egy általános sztrájk. Az országos felhívás szerint június 7-én függesztik fel az oktatást és fagyasztják be a tanévet, tudtuk meg tőle. Elmondta: mivel nem tartják következetesnek a szakszervezet által meghirdetett tiltakozási formákat, nem mindegyik felhívásnak tesznek eleget.

Helyzetkép Nagyváradon

Gerdan Pop Ioana, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium szakszervezeti képviselője arról tájékoztatta a Bihari Naplót, hogy a felekezeti iskolában hétfőtől kezdődően meghatározatlan ideig az ellenőrzőkbe igen, a katalógusokba azonban nem írják be az osztályzatot. Ha ez a sztrájkforma nem éri el a célját, akkor országos szinten először március 25-én függesztik fel az oktatást az iskolákban, majd pedig április 22-én. A másik felekezeti középiskolában, a Szent László Gimnáziumban nem volt egyeztetés arról, hogy csatlakozzanak-e a sztrájkhoz vagy sem, így minden tanár maga dönti el, hogy mit tesz, tudtuk meg Nagy Enikőtől. Hasonlóan járnak el a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Dacia Általános Iskolában is. Hosszú Magdolna, a George Cosbuc Általános Iskola szakszervezeti tagjától megtudtuk: a tanintézetben beírják a jegyeket a naplóba és az ellenőrzőbe egyaránt. A váradi pedagógusoknak nem csak az országos, hanem a helyi szintű gondok miatt is van okuk tüntetni, ugyanis szerinte a váradi városvezetés nem biztosítja azokat a feltételeket és jogokat, amik őket megilletik.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!