ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 13:25

Három iskola diákjai ünnepeltek

<p>Nagyvárad - Ünnepi szentmise kezdődött ma reggel nyolc órától a nagyváradi római-katolikus Bazilikában, három középiskola diákjainak részvételével. A misét irodalmi összeállítás követte.</p>

Szabó Ervin spirituális atya, a nagyváradi Szent László római-katolikus gimnázium lelki vezetője elmondta: egy kérésnek eleget téve igyekszik új oldaláról megközelíteni az ünnepet. Az egyik gondolat: a 48-as események rávilágítanak arra, hogy a magyar nemzetnek milyen erős igazságérzete van. A népnek elege lett abból, hogy az ország minden értéke az osztrákokhoz kerül - legyen szó akár a máriapócsi könnyező Szűz Máriáról, vagy akár Szent István ereklyéjéről, amit az osztrákok megcsonkítottak.

Időszerű gondolatok


Az akori események egyúttal figyelmeztetést is tartalmaznak: tiszteljük mind saját, mind a többi ember szabadságát. Sok mondanivalóval bír Petőfi Sándor felhívása is, a „Talpra, magyar...”. A talpraállás ilyenkor, nagyböjtkor a bűn rabságától való megszabadulást is jelképezi.

Aki stabilan áll a földön és meg tudja fogni Isten kezét, az biztonságban érezheti magát…
A szentbeszéd egy másik gondolata a 12 pont előtt szereplő szövegrész időszerűségéhez kapcsolódott: a béke, a szabadság és az egyetértés nekünk is ugyanolyan fontos, mint elődjeinknek. A szentmise alatt és azt követően a középiskola kórusa adott elő vallásos dalokat Boros Beatrice zenetanár vezetésével. A középiskola diákjainak irodalmi összeállítása következett, melyet dr. Kormányos László történelemtanár állított össze, majd a diákok Petőfi visszatér címmel egy másik, megzenésített versekből álló irodalmi műsort is előadtak; ez utóbbit Fehér Gabriella magyartanár, valamint Boros Beatrice és Zalder Éva igazgató állította össze.

A szentmisén a putnoki Serényi Béla Szakközépiskola, valamint a debreceni Swetits  Gimnázium több tanára és diákja is eljött, s a délután folyamán a Szent László gimnázium növendékeivel és tanáraival közösen vesznek részt a koszorúzási ünnepségeken. Mint megtudtuk, mindezt a Rákóczi Szövetség határon átnyúló rendezvényeként szervezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!