ERDON Helyi hírek

2010.03.09. 12:18

Harry Tavitian és az igazi örömzene újra Nagyváradon

<p>Nagyvárad – Az örmény származású <strong>Harry Tavitian</strong>, napjaink legjelentősebb román jazz-zongoristája és <strong>Cserey Csaba,</strong> az ütőshangszerek nemzetközileg elimert művésze sok év után ismét Nagyváradon koncerteznek.</p>

A sajátságos koncert helyszíne a sokak által már jól ismert új kultúrkocsma, a Filharmóniával szemben található, a volt Tempo Klub helyén működő Moszkva kávézó. A koncertre 2010 március 13-án, szombaton 20 órától kerül sor. Az est repertoárjában saját szerzeményeket hallhatunk, klasszikus jazz-t, bluest és gospelt.

Harry Tavitian

Az amerikai Herald Tribune zenekritikusai által a legjelentősebb kortárs román jazz zenésznek tartott Tavitian az európai zenekritikusok véleménye szerint is az új kelet-európai jazz megteremtői közé sorolható. A Balkán izgalmas zenei kultúráját igyekszik a legteljesebb módon bemutatni. Igazi örömzene! A muzsikát a túláradó energia, az éles improvizációk jellemzik, mesés keveréke a freejazz-nek és az etnonak. Tagadhatatlan teljességével, a hagyományos és a modern elemek lobbanékony ötvözetével Tavitian művészete több, mint zene, koncertjei a ritmus fiesztái, ahol a zenészek a show végére általában az ünneplő közönség sorai között találják magukat.

Cserey Csaba egyike a legkreatívabb jazzdobosoknak, akit Harry Tavitian előszeretettel hív meg fellépéseire. „Az elmúlt hét évben rengeteget játszottam Csabcsival romániai, magyarországi, belgiumi és németországi fellépéseimen. Csabcsi nagyon kedves zenésztárs számomra. Sok rafinériát és érzékenységet rejt művészete, elképesztő ritmus- és humorérzékkel rendelkezik.”: „Nagyváradon nem sok koncertünk volt, ám annál emlékezetesebb valamennyi. Az 1989-es forradalmi események éppen Nagyváradon értek minket, amikor a színház nagytermében játszottunk. Nem tudom leírni, hogy milyen lelkiállapotban énekeltük Bartók karácsonyi énekeit a temesvári események tudatában. Az elkövetkező években is nagy szeretettel fogadott a nagyváradi közönség, amikor a Posticumban játszottunk, vagy mikor az alternatív színházi fesztiválon léptünk fel. Legutolsó koncertünk a 2004-ben megrendezett Nemzetközi Johann Strauss Fesztivál alkalmával volt, ahol a rendkívüli kánikula ellenére telt ház előtt játszottunk. Most megpróbáljuk ugyanezt hidegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!