ERDON Helyi hírek

2010.03.12. 13:58

Fű alatti káderrotáció Biharban

<p>Bihar megye - Kis hazai abszurdum: az ellenzéki PNL jelentette be elsőként tegnap Nagyváradon, hogy a kormányzó PD-L hű bihari emberei új posztokat kaptak. Egyikük fenyegetőzik is: „visszatérek!”</p>

Nem hozta nyilvánosságra a kormányzó PD-L Bihar megyei szervezete azt, hogy újabb káderrotációkat hajtott végre, új beosztásokhoz juttatva egyes embereit – úgyhogy végül az ellenzéki PNL tette meg a bejelentést. Ez utóbbiak Bihar megyei parlamenti képviselője Lucia Varga mareggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Bihar megyei PD-L elnök, azaz Petru Filip jobbkezének számító Mircea Matei állampolgári rangú vezetői posztot kapott a bukaresti székhelyű Közszolgáltatásügyi Szabályozó Hatóságnál (ANRSC). E hatóság például a települések vízügyi, hulladékgazdálkodási, közvilágítási ügyeinek szabályozásával foglalkozik. Mint ismeretes, Matei több vezetői poszton megfordult már, legutóbb például a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) igazgatója volt.

A továbbiak

Varga azt is bejelentette, hogy a váradi Városi Kórház új igazgatója a szintén hű PD-L-s Marilena Crişan lett, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) élére pedig Maria Sferdeant helyezte a nagyobbik kormánypárt, aki eddig egy szalontai bankfiókot vezetett. Varga szerint „mindez megint azt bizonyítja, hogy kizárólag a politikai szervilizmus dönt abban, hogy kit hova helyez a PD-L, a szakértelem nem elvárás”. Azt is kifogásolta a PNL-s képviselő, hogy a PD-L ráadásul újabban csöndben hajtja végre a káderrotációkat, a közvéleményt nem is tájékoztatva, azaz „fű alatt”.

Néhány órával később aztán a PD-L is tájékoztatót tartott Váradon, s ekkor már kénytelenek voltak elismerni Mircea Matei újabb előléptetését. Ott volt maga Matei is, aki nem tagadta, hogy ismét egy számára teljesen új tevékenységi körbe került. Az általa eddig vezetett munkaügy élére egyébként kollégája, Simona Iancu kerülhet most, a versenyvizsga lebonyolításáig. Ám ha már Matei a Közszolgáltatásügyi Szabályozó Hatósághoz került, akkor felmerült a tájékoztatón, hogy fog-e valamit tenni példának okáért a váradiakért, mondjuk eljár-e a gigakalória nemrég megemelt árának csökkentéséért. Ezt azonban finoman elhárította, arra hivatkozva, hogy „az ANRSC nem hozhat ilyen konkrét intézkedéseket”. Ugyanakkor üzent az általa állandóan bírált PNL-s Ilie Bolojannak. Azt mondta: „amiatt, hogy Bukarestbe megyek, Bolojan úr csak ne örüljön, mert ahogyan az egy ismert filmben is elhangzott, I’ll be back”. („Visszatérek” – szerk. megj.)

A PD-L tájékoztatójának másik témájaként egyébként felmerült az is, hogy helyi szinten marad-e az RMDSZ-PNL együttműködés, vagy a közben kormányra került RMDSZ esetleg átáll koalíciós partneréhez, a PD-L-hez. Petru Filip, az utóbbi párt megyei elnöke azt mondta, szerint átállás lesz, „mégpedig hamarosan”. Egy nappal előbb egyébként a PNL részéről Cornel Popa is azt nyilatkozta, hogy számít hasonlóra, de szerinte „az RMDSZ is önálló tömörülés, úgy dönt, ahogy akar”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!