ERDON Helyi hírek

2010.03.19. 14:42

Folytatni akarja a kórház-projektet

<p>Szatmár megye - A meghirdetett időpontnál hamarabb érkezett a Megyei Kórházhoz, s több osztályt is megtekintett Cseke Attila egészségügyminiszter nagyváradi látogatása során. Támogatja az intézmény teljes felújítását.</p>

Mielőtt résztvett volna a felújított I. sz. sebészeti osztályfelavatásán, Cseke Attila egészségügyminiszter megtekintette a sürgősségi fogadóosztályt, ahol dr. Hadrian Borcea osztályvezető főorvos vezette körbe. A főorvos elmondta, hogy naponta 170-180 páciens fordul meg itt, s jelentős hányaduk nem szorul sürgősségi ellátásra, csak kényelmesebbnek, gyorsabbnak találja, ha ide jön, ahelyett, hogy kivárná sorát egy járóbeteg rendelőben.
Ezt követően az újonnan működésbe helyezett CT-t tekintette meg a miniszter. Dr. Florian Bodog kórházmenedzser tájékoztatta arról, hogy a készüléket a Man-szigetekbeli Noblesse kórháztól kapták, csak 25%-ban van elhasználva, s jelenelg a legmodernebb ilyen készülék Váradon.

Zárt megbeszélés

Az intenzíverápiás osztályon tett látogatását követően az egészségügyminszter rövid megbeszélésre hívta össze a kórház főorvosait és igazgatóját. Itt jelen volt dr. Cristian Celea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója is, továbbá Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója - ám a sajtó itt nem lehetett jelen.
Ezt követően a felújított I. sz. sebészeti osztályt avatta fel a miniszter Gavrilă Ghilea prefektussal, valamint Florian Bodog kórházmenedzserrel közösen, majd megtekintette az I. számú, szintén felújított ortopédiai osztályt is. „Bihar megye továbbra is figyelmünk középpontjában van, s mindent megteszünk azért, hogy megtörténjen a teljes kórház rehabilitációja” - mondta Cseke Attila. Időközben megérkezett Vasile Blaga belügyminiszter is, aki szintén megtekintette a kórházat.

További támogatások

Cseke Attila kifejtette: örül annak, hogy a krízis és az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos gondok mellett mégis sikerült felújítani a két kórházi osztályt. „Ez a projekt folytatódni fog” - jelentette ki. A két osztály, valamint az onkológia felújítására 2,3 millió lejes kormánytámogatást kapott Bihar megye, mondta a miniszter. Hozzátette: még az idén igyekszik megoldani, hogy az angiográffal végzett beavatkozásokat ne teljes egészében a betegeknek kelljen fizetniük. A további támogatásokkal kapcsolatban megtudtuk: egyelőre megkérte a Bihar megyei kórházigazgatókat, hogy továbbítsák a további beruházásokra vonatkozó javaslataikat a minisztériumhoz.
A két felújított kórházi osztályról egyébként megtudtuk: a szalonokat átépítették úgy, hogy méretükben megfeleljenek az uniós normáknak, s mindegyik ágy el van látva jelzőrendszerrel és oxigénellátáshoz szükséges felszereléssel; az elektromos rendszert és a vízvezetékeket szintén felújították. Amint Florian Bodog kórházmenedzser elmondta, szeretnék bővíteni a műtőket, illetve fontos lenne a teljes kórház felújíása.
Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!