ERDON Helyi hírek

2010.03.23. 13:59

Folytatódnak a köztisztítási akciók megyeszerte

<p>Nagyvárad - Pár héten belül másként fog kinézni a Körös partja Váradon - jelentette ki Pásztor Sándor, a vízügyi hivatal Bihar megyei igazgatója, a Víz Napja alkalmából szervezett konferencián.</p>

Háromnegyed órás késéssel kezdődött a félixfürdői Termal szállóban szervezett keddi konferencia, melyet a Körösök Vízgyűjtő Medencéjének Közigazgatása szervezett a Víz Nemzetközi Napja alkalmából. Miután megérkezett Gavrilă Ghilea prefektus, kezdetét vette az ülés, melyen a vízügyi hivatal munkatársai mellett Bihar megyei önkormányzatok, egyéb intézmények, cégek, civil szervezetek képviselői is részt vettek.

Környezetszennyezés

Peter Anna, a környezetvédelmi minisztérium tanácsosa felolvasta Borbély László miniszter közleményét. Elhangzott: egyre gyakoribbak az extrém meteorológiai jelenségek nálunk is; egyes helyeken áradások vannak, másutt egyre több gondot okoz a talaj szárazsága. Világszerte 1,1 milliárd embernek nincs egészséges ivóvize, emellett minden évben 1500 köbkilométer szennyvíz keletkezik a Földön. Ilyen körülmények között egyre fontosabb vigyázni az ivóvízre, egyrészt specifikus pályázatok gyakorlatba ültetése által, másrészt úgy, hogy mindannyian nap mint nap megtesszük azokat az apró lépéseket, melyek rajtunk múlnak.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízgyűjtő Medencéje Bihar megyei Közigazgatásának igazgatója felolvasta Dávid Csaba, az országos intézmény igazgatójának szavait, aki hangsúlyozta: bár 2005 és 2008 között Romániában 10%-kal csökkent a szennyező anyagok természetbe történő kibocsátása, a nem kellőképpen megtisztított, és a természetbe visszakerülő szennyvizek mértéke még mindig túl magas. Jelenleg egyetlen hazai nagyvárosnak sincs az európai normáknak megfelelő ülepítője, ehhez összesen 9,5 milliárd euróra lenne szükség.

Nagyszabású tisztítás


Később Gavrilă Ghilea prefektus szólt a vízzel való takarékoskodás fontosságáról, majd ismét Pásztor Sándor kért szót. Elmondta: számukra is meglepő volt, hogy az elmúlt napok tisztítási akciói során mennyi hulladékot szedtek össze a Pecéből, a Kis Körösből, valamint az Adony patakból. Hamarosan kiterjesztik a tisztítási akciókat: a napokban Sonkolyos környékén szerveznek ilyet; emellett munkacsoport alakul a polgármesteri hivatal, valamint a vízügyi hivatal képviselőiből, amely megszervezi a Körös partjainak és medrének megtisztítását, melyet a szabadságvesztésre ítéltek, valamint a RER Ecologic Service bevonásával ültetnek gyakorlatba. Két-három hét múlva másként fog kinézni a Körös - viszont a neheze csak ezután jön, mondta az igazgató:  a csendőrök bevonásával bírságokat fognak kiróni, ha a Körös-part közelében lakó magánszemélyek, illetve azok a cégek, melyeknek ott van székhelyük, nem gondozzák megfelelően a rájuk eső partszakaszt. Ebből a célból heti ellenőrzések zajlanak majd, mondta az igazgató.
A későbbiek során a témával kapcsolatos szakelőadások hangzottak el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!