ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 17:20

Fertőzésforrássá vált Szatmárnémeti városközpontjában kialakított ideiglenes buszmegálló

<p>Szatmárnémeti - Lakossági és intézményi bejelentések alapján került a szatmárnémeti önkormányzat közlekedésbiztonsági bizottsága elé egy igen kényes téma: a távolsági buszok ideiglenesen kinevezett „buszpályaudvara”, a Vasile Lucaciu utcai ortodox templom melletti területen.</p>

A bejelentők többsége arról panaszkodott, hogy tönkretették a zöldterületet a buszok, a várakozó utasok pedig szemetelnek, hangoskodnak és a közeli intézményeket és a templomkertet használják közvécének. A bizottság egyeztetett az érintett buszjáratok vezetőivel is a szerdai gyűlésen.

„Nem vagyunk elég civilizáltak!”
Az engedéllyel rendelkező cégekkel szemben megszorításokat alkalmaznak, miközben a maszek fuvarozók milliókat zsebelnek be – mutattak rá a szomorú valóságra szerdán a közlekedésbiztonsági bizottság ülésén a cégvezetők.
Hosszas vita előzte meg azt a döntést, hogy a távolsági buszok, amelyek 2009 nyaráig Szatmárnémeti régi főterén álltak meg — két cég kivételével — azon túl a Vasile Lucaciu utcai ortodox templom melletti területen tehetik le és vehetik fel utasaikat. A döntés meghozatalakor még szó sem volt arról, hogy mini buszpályaudvarrá alakul a terület, miközben a városban már van két, engedéllyel rendelkező pályaudvar (Orizont és Transurban). Mivel a Lucaciu utcán lakók, valamint a közeli közintézmények vezetői egyre hangosabban adtak hangot abbeli felháborodásuknak, hogy a megnövekedett forgalom okozta zaj és a szemét zavarja őket, a közlekedésbiztonsági bizottság kénytelen volt napirendre tűzni az ügyet. A szerdai gyűlésre meghívást kaptak az érintett területen áthaladó személyszállító cégek. Beleszólási joguk azonban nem sok volt a vitába, de elsőkézből értesülhettek arról, hogy március 15-ig kaptak határidőt arra, hogy az eredeti elképzelés szerint csak megállóként működjön a terület, és ne pályaudvarként, ahol órákon keresztül parkolnak kis- és nagy buszok, amelyek akadályozzák egymás munkáját és a forgalmat is. „Sajnos nem vagyunk elég civilizáltak ahhoz, hogy a város közepén buszpályaudvart működtethessünk” - összegezte többszöri helyszíni szemle után tapasztalatait Albu Adrian, a közlekedésbiztonsági bizottság vezetője, aki szerint előbb utóbb el kell fogadniuk mind a cégeknek, mind a lakosoknak, hogy a városközpontból ki lesznek tiltva a személyszállító cégek, beleértve a Transurbant is.
Büntetések
Közös megegyezéssel állapították meg azt az időintervallumot, amely alatt szigorúan tilos lesz az átmeneti megállóhely területét parkolónak használni. Tehát március 15-e után, aki éjjel 24 és hajnali 5 óra között ott parkol, büntetésre számíthat.
A probléma azonban korántsem ilyen egyszerű. A Túrterebes-Halmi útvonalon járatot közlekedtető cég képviselője higgadt hangon, de igencsak feldúltan érdeklődött az iránt, hogy a város mit tesz a költségvetésbe jelentős összegeket hozó, legálisan működő cégek érdekében. „Elfogadtuk volna, hogy az állomás melletti pályaudvart használjuk, de az Orizont cég által kért havonkénti 3000 euró felháborítóan magas összeg, amelyet nem tudunk kigazdálkodni az autók lízing díjai és a rossz utak miatti meghibásodások javítási költségei mellett” - mutatott rá az Excelsior LV cég vezetője, aki azt is kihangsúlyozta, — meglehet nem a legmegfelelőbb fórum előtt —, hogy ezekkel a megszorító intézkedésekkel az engedéllyel nem rendelkező „cápák” malmára hajtják a vizet, amely hosszú távon meglátszik majd a költségvetésben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!