ERDON Helyi hírek

2010.03.22. 18:34

Egyre több lakáshoz eljut a vezetékes víz

<p>Szatmár megye - Az uniós finanszírozásban a csatorna-és vízhálózat bővítése élvez prioritást, ezután következik a meglévő hálózat felújítása.</p>

A Víz Világnapja alkalmából a szatmárnémeti Apaserv Rt. konferenciát szervezett, ahová meghívást kaptak a Szatmár megyei települések polgármesterei. Bör Darius közgazdász bemutatta a cég 2009-es tevékenységét. Amint előadásából kiderült, 2000-hez képest több mint felére csökkent az átlag vízfogyasztás a vízszolgáltató által ellátott településeken. A lakossági vízfogyasztás 2008-ban érte el a minimális értéket, és azóta stagnál. 2009-ben a cég 66 km-el növelte a vízhálózat hosszát a megyében, és 21 km-el a csatornahálózat hosszát. Így sikerült elérni, hogy Szatmárnémeti a lakosság vezetékes vízzel való ellátottsága 99%-os, ezzel második helyen áll a megyeközpontok között. Zsadányban és Körtvélyesen van még utcák, ahol hiányzik a csatorna-és vízhálózat. A víz és csatornadíj jelenleg 3,15 lej, miközben az országos átlagár 3,49 lej. A díjszabást szeretnék továbbra is az országos átlag alatt tartani, jelentette ki Leitner János igazgató.

Fejlesztések

Az uniós finanszírozásban a csatornahálózat bővítése élvez elsőrendű prioritást, ezután következik a csatornák felújítása, ha legalább 40%-os a szivárgás, és csak ezt követően támogatják a vízvezetékek bővítését, végül a cseréjét, amennyiben magasak a vízveszteségek, tájékoztatott Leitner János igazgató. A vállalat kizárólag fejlesztésekre szánja azt a bérleti díjat, amit a hálózat kezeléséért fizet a településeknek, ez az összeg 2009-ben a vállalat költségvetésének 15%-át teszi ki, az idén pedig 21%-ra szeretnék növelni. A víz-és csatornahálózat további bővítését célzó uniós pályázat önköltsége 7 700 000 Euró, amit az Apaserv Rt. kell fedezzen. Ehhez elengedhetetlen a vízdíj emelése, amely a brüsszeli konzultáns javaslatára egységes lesz miden olyan településen, ahol az Apaserv Rt. felel a szolgáltatásért. Az áremelést három év alatt fokozatosan hajtják végre, ez idő alatt a vízdíj 22,5%-al, a csatornadíj pedig 19%-al fog emelkedni.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!