ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 14:49

„A népek újjászületésének meg kell történnie”

<p>Nagyvárad – Az 1848-as forradalomra emlékeztek énekekkel, versekkel, népi tánccal a nagyváradi Ady Endre Líceum tanulói hétfőn.</p>

A tanintézmény dísztermébe összegyűlt diáksereget Fleisz Judit aligazgató köszöntötte, elmondva: immár hagyományos, hogy műsorral tisztelegnek március 15-én a forradalom és szabadságharc hősei előtt. „Valami nagyot tettek” a magyarok ’48-ban, mondta Fleisz Judit, kifejezve reményét, hogy a mai fiatalok „méltó utódai lesznek a márciusi ifjaknak”.

Az ünnepi műsor keretében a diákok versekkel, énekekkel, narrációs részekkel mutatták be a 162 évvel ezelőtt kirobbant forradalom, későbbi szabadságharc történéseit, és idézték meg a nagy elődök alakját. „A népek újjászületésének meg kell történnie” – hangzott az egyik lelkesítő gondolat, olyan forradalmi versekkel, dalokkal adva vissza ’48 korszakváltó, reményekkel teli hangulatát, mint a Nemzeti dal, a Szabadság, szerelem, a Föltámadott a tenger, vagy a Kossuth Lajos azt üzente. A március 15-i ünnepség méltó befejezéseként az előadás szereplői és a közönség együtt, állva énekelte el a Szózatot.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!