ERDON Helyi hírek

2010.03.21. 16:41

Ady ma rocksztár lenne

<p>Bihar megye - Kemény István író, költő, drámaíró, esszéista volt a vendége a Törzsasztal sorozat legutóbbi rendezvényének, melyet pénteken este a nagyváradi Ady Endre Liceum könyvtárában tartottak meg.</p>

A már évek óta bevett és bevált felállás szerint ezúttal is Kőrössi P. József volt a vendég beszélgetőtársa, felvezetésképpen pedig most is, mint általában, Szűcs László főszerkesztő mutatta be röviden a formátumában megújult Várad folyóirat idei második számát. A beszélgetés elején felelevenítették a költő indulását, külföldi élményeit. A továbbiakban kiderült, hogy Kemény István volt az utolsó KISZ Díjas költő, 1988-ban kapta meg a  Kommunista Ifjak Szövetségének díját, de természetesen nem lehetett kihagyni a beszélgetésből azt, hogy Kemény István több éven át a Barátok közt című népszerű tévésorozat dialógusírója volt. Kemény elárulta, hogy a forgatókönyvön egy egész csapat dolgozik, vannak akik a sztorikat állítják össze, és vannak akik ezeket a sztorikat alakítják át dialógusokká, és ez utóbbiak közé tartozott. Ezt követően Kőrössi P. József szóba hozta Kemény Istvánnak a Holmi folyóirat 2006 februári számában megjelent esszéjét, melyben a költő Ady Endre gondolataiból, verseiből kiindulva sötét képet festett Magyarország jelenlegi állapotáról, maradványországnak nevezve azt. Noha Kőrössi P. József ezt az esszét rendkívül hatásosnak és fontosnak nevezte, mégis meglehetősen hamar témát váltott, így akik nem olvasták az említett esszét, kevese tudhattak meg az abban foglaltakról.

 
Ady a sztár
 
A témaváltás után arról beszélgettek, hogy milyen szerepe van Ady Endrének a mai magyar irodalmi köztudatban. Kemény István szerint Ady jelenleg nincs azon a helyen, amely őt megilletné, hozzáfűzve, hogy Ady Endrének a maga idejében olyan kultusza volt, mint ma a rocksztároknak. Kőrössi P. József megjegyezte, hogy ha Ady ma élne, biztos, hogy a rockzenekarok legkedveltebb szövegírója lenne. „Ő nem elégedne meg a szövegírói státusszal, ő biztos, hogy frontember akarna lenni” - válaszolt Kemény István, majd hozzátette: „lehet azért nincs most Ady az őt megillető helyen, mért félünk az éleslátásától és szókimondásától. De az is lehet, hogy még Ady varázsa is el tud kopni.”A költészetről szólva Kemény István kijelentette: a költészetben az a legszebb dolog, hogy mindent meg lehet csinálni benne. Végezetül az írónak 2009-ben megjelent Kedves ismeretlen című regényére terelődött a szó, melyből részleteket is felolvasott a szerző, aki Kőrössi P. József érdeklődésére válaszolva elárulta, hogy van már egy új regényterve, mely valamilyen módon kapcsolódik a Kedves ismeretlenhez.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!