ERDON Helyi hírek

2010.03.01. 17:31

A gazdaság jelene és jövője

<p>Szatmár megye - A pályázatok segítségével lesznek kivitelezhetőek a fejlesztések az elkövetkező években.</p>

A „Szatmárnémeti gazdasági élet jelene és jövője címmel tartott előadáson, mely az Expo 2010 - "Szatmárnémetiben gyártották" rendezvénysorozat része volt, érdekes adatokat ismertettek megyénk gazdasági helyzetéről és a fejlődés lehetőségeiről. Günthner Tibor szenátor az előadás első felszólalója elmondta, megyénk gazdasága az elmúlt húsz év során igencsak jó úton haladt, és örömteli, hogy a külföldi tőkéjű vállalatok nem zártak be megyénkben. Említést tett a kormány néhány kezdeményezéséről, mely a kis- és középvállalkozókat hivatott átsegíteni a gazdasági válságon. Dan Ionescu egy kolozsvári tanácsadó vállalat igazgatója felvázolta, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen egy jó menedzser, ahhoz hogy az általa irányított vállalat sikeres legyen, a legfontosabbak között említve a becsületsséget, etikusságot, illetve a jó kommunikációt az alkalmazottak irányába.

Pályázási lehetőségek

Claudiu Cosier, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség (POR) igazgatója elmondta, sajnos már csak a vidéki kisvállalatok számára nyitott a pályázás, az összes többi pályázási tengelyt felfüggesztették a mi régiónkban. Az ügynökség már a 2010-2020-as szakaszra összpontosít, és az akkori időszakra készítenek tökéletes projekteket. Bővebb információt az ügynökségről és a pályázatokról a www.nord-vest.ro honlapon kaphatnak az érdeklődők. Simona-Clara Barsan, egy pályázatírással foglalkozó kolozsvári központ igazgatója bemutatta az általa irányított központot, mely elsősorban felvilágosítást és konzultációt biztosít a kis- és középvállalkozások, kereskedelmi vállalatok számára. Az általuk biztosított szolgáltatások ingyenesek, az Európai Unió fedezi a költségeket. A központ által biztosított szolgáltatásokról a www.centi.ro honlapon kaphatnak bővebb információt. Törzsök Erika, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgatója a határon átívelő EU-s projektekről tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!