ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 13:59

Zenés elmélkedés az Orsolyiták templomában

<p>Nagyvárad - Január 30.-án, szombaton, fél héttől a Fő utcai Orsolyiták templomában Merici Szent Angéla tiszteletére rendeztek zenei elmélkedést.</p>

Hutyra-Gram Zsófia előadása minden egyes zenedarab között Szent Angéla hivatását méltatta. Kifejezte, hogy a hívő ember számára "Jézus az Út, az Igazság és az Élet". Induljunk el az Ő útján, ismerjük meg Szent Angélát, akinek példázata kell vezessen mindnyájunkat. Elhangzott Heinrich Schütz (1585-1672) "Adjatok az Úrnak tiszteletet és dícséretet" című zsoltárra (29;1-2) írt zenéje. Gergely Erna szopránja a korabarokk stílusában jártasan éreztetett rá a felvidéki koncertáló stílusra, a németalföldi vokál-polifonikus barokkot elegyítő, biblia szöveget magyarázó zenéjére. Antonio Vivaldi G-dúr (Largo, Allegro, Larghetto-Allegro) szonátájának sajátos, barokkos, dallamos muzsikáját Bozsódi Beáta gordonkajátéka fejezte ki. G.F. Handel Rinaldo című háromfelvonásos operájából (1711) Emirena áriáját Viktor József kontratenorja vitte szinre. A rendkívül magas fekvésű szólamot a maga szépségében szólaltatta meg az előadó. Felcsendült Arcangelo Corelli (1653-1711) Kamara trió-szonátája (op. 2 no.4) Tokaji Ágnes és Costin Éva (hegedű) és Bozsódi Beáta (gordonka) előadásában. A két tucat kamaraszonátája közül a páros számúak Rómában keletkeztek 1686-ban. A szólisták vallásos áhitatot is teremtve, kiváló szólamvezetéssel figyeltettek rá a polifón barokk jellegzetes stílusára. Kiemelkedő műsorszáma volt az estnek J.S. Bach Magnificat című oratóriumából a Lukács evangéliumának (I., 46-55) 1723-ban karácsonykor bemutatott, biblia szövegre épült Mária dicsőítő éneke ("Mert reá tekintett az ő szolgáló leányának alázatos állapotjára"). Dietrich Buxtehude német zeneszerző ötletgazdag, merész harmóniákat tartalmazó, az észak-német és vokális mintákat követő éneke (Herr, wenn ich nur dich hab) hangzott el . A komopozició főszólamát Gergely Erna tolmácsolta. Közreműködött Tokaji Ágnes, Costin Éva hegedűn és Szeghalmi-Péter Emese orgonán kísért. Befejezésként Bárdos Lajos Himnusz Szent Angélához írt dallama fejezte be az áhitatot teremtő rendezvény műsorát. Az orgonán az est szervezője, Szeghalmi-Péter Emese kísérte az előadokat, valamint a Szent Angéla Himnuszt is ő énekelte.

Tuduka Oszkár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!