ERDON Helyi hírek

2010.02.19. 13:41

Útvita Hegyközújlakon

<p>Bihar megye - Egy mezei út elzárása, és bizonyos személyes ellentétek borzolják a kedélyeket Hegyközújlakon. Nem meglepő, hogy a megkérdezett felek eltérően látják a kialakult helyzetet.</p>

A hegyközújlaki születésű, és 40 év nagyváradi élet után oda újra visszaköltözött Bálint József 12 falubelije szószólójának mondva magát kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy nem tudják megközelíteni megmunkálandó földjeiket. A panaszos elbeszélése szerint több helytelen döntés is születet a 3 éve kezdődött történetben. Az első szerinte az volt, amikor a - községközponti - hegyközpályi Polgármesteri Hivatal egy sokkal értéktelenebbre cserélt egy közművesített, utcafronttal rendelkező beltelket egy helyi lakossal, aki így önmaga szomszédja lett az új területével. Úgy véli, üzleti érdek állt a háttérben, mivel a falu széli területen már akkoriban 10 eurót ért egy négyzetméter.

Két terület, egy út

A következő hibát abban látja, hogy a területcserét követően a térképet nem a hivatal, hanem a polgár készíttette el, de úgy, hogy a két területe közti utat is mint magáét tüntettette fel, és mint saját telkén, nem engedi átjárni rajta az embereket. Utóbbiak most ideiglenesen egy megműveletlen telket használnak útként. Bálint József kézzel írott beadvány másolatát mutatta, majd miután erre nem kaptak választ az elöljáróságról, megismételték hivatalosabb formában, ugyanolyan sikerrel. Szóban azt a feleletet kapták, hogy az út nem volt rajta a régi térképen sem. A panaszos kijelentette, hogy őt semmilyen személyes indok nem hajtja, az ügy megoldásának azt látja, ha az önkormányzat „megnyit” egy még korrábi utat ebben a bizonyos Csohos dűlőben, amire több éve csak ígéret van. „Mi fizetjük az adót, jogunk van hozzáférni a területünkhöz”, összegezte véleményét Bálint József.

A régi lesz az új

Somogyi Lajos polgármester elöljáróban megemlítette, hogy egy örökölt helyzettel áll szemben. Az említett telekcsere ügyének kezdetét ő még 2003–ra tette, és szerinte az említett „lezárt út” csak a „kollektiva” (mezőgazdasági termelőszövetkezet) idejében keletkezett, nem hivatalosan. Tudomása szerint Bálint Jószef és a szóban forgó illető között személyes ellentét van, minek következtében utóbbi csak előbbit nem engedi területén közlekedni, másokat igen. A kialakult helyzetet viszont kezelik: a már említett régi utat felmérették, és a Helyi Tanács elé kerül jóváhagyásra annak márciusi gyűlésén.

Rencz Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!