ERDON Helyi hírek

2010.02.25. 14:09

Ötletbörze Várad arculatáért

<p>Nagyvárad - Magyar vonatkozású köztéri szobrok nélkül képzelik el a nagyváradi központ felújítását. A szervezők azonban csütörtökön azt mondták portálunknak, ez még nem végleges, várják az ötleteket.</p>

Zajlik már pár napja az ötletbörze, de hivatalosan csak csütörtökön jelentették be az elindítását: pénzdíjakkal járó versenyt hirdetett Várad központjának rendezésére a Bihar megyei Építészkamara. A kiírás szerint korszerűsítenék, ugyanakkor a történelmi jelleg megtartásával felújítanák a Szent László teret, a Ferdinánd teret, a Fő utcát és például új jelzéseket helyeznének el a város összes bejáratánál. Mindezekre összesen három pályázatot írtak ki, amely csak az Építészkamara tagjainak szól (ők mintegy százan vannak). A pontos elvárásoknak megfelelő terveket március 29-ig várják, s mint Moisi Alexandru, a zsűri elnöke tegnap elmondta, minden projektből kiválogatják a jó ötleteket, s ezekből áll majd össze a végleges rehabilitációs terv. Magukat a beérkezett terveket júliusban közszemlére is teszik majd egy kiállítás keretében.

Ady kétszer?

A kiírást vizsgálva feltűnő, hogy a Szent László téren például az ortodox egyház kérésére elhelyeznék Roman Ciorogariu volt püspökük szobrát a Holdas templom előtt, a görög katolikusok javaslatára a Szent Miklós katedrálisuk környékén lenne az ő egyik volt püspökük, Valeriu Traian Frenţiu szobra, ugyanakkor visszaállítanák a térre Ferdinánd király és Mária királyné szobrát – viszont ezek mellett a kiírásban egyetlen magyar vonatkozású alkotás felállítása sem szerepel. A miértről megkérdeztük a projektet ismertető Zisu Valentin építészt, aki elmondta: „A szóban forgó szobrok felállítását minden esetben javasolta valaki. Magyar vonatkozású javaslat egyszerűen nem érkezett eddig senkitől. Hogy tudtak-e eddig a pályázatról azt nem tudom, de ezután tudhatnak róla, s természetesen várjuk a javaslatokat”. A tájékoztatón egyébként Zisu azt említette, hogy „szóba jöhet mondjuk egy Ady-szobor is, csak nem tudjuk, hol lenne ez”. Később jeleztük neki, hogy Adynak már van szobra Váradon. Így reagált: „Én például úgy gondoltam, hogy valahova elhelyezhetnénk egy alkotást, amelyen Ady két barátjával ül egy kőasztalnál, s egy hely még jelképesen üres. De ha már van Ady-szobor, akkor természetesen lehet más ötletekkel is élni. Én különben sem vagyok váradi, s higgyék el, kicsi vagyok én ahhoz, hogy döntéseket hozzak”.

Egyéb részletek

A városközpont felújításának része lenne továbbá sokminden más mellett az Alecsandri sétálóutcává alakítása (bár az ott éktelenkedő gyárépület rendezésére nem fog sor kerülni), továbbá a Fő utca „kozmetizálása” (például úgy, hogy az utcai bútorokat és a vendéglátós teraszokat csak az utca közepén lehetne elhelyezni). Tervezik továbbá, hogy mindezt beiktatják a készülő gyalogos turistaútvonalba, amely a várig vezetne, s amelynek része lesz egy adott szakaszon egy szerintük is „rendkívül sokba kerülő” új aluljáró, bicikliút.

Egységes?

Hogy mennyire lesz építészetileg egységes stílusú a jövőben legalább a városközpont, azzal kapcsolatban Moisi szkeptikus. Szerinte ugyanis nemcsak hogy most nem az, „de így terveztetni nagyon bonyolul lenne, kiviteleztetni meg még inkább”. Az ötletbörze kiírói hozzátették viszont: mindenképpen céljuk, hogy legalább a központot gyalogosbaráttá alakítsák. Zisu szerint az összes terv megvalósítása legtöbb tíz éven belül megtörténhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!