ERDON Helyi hírek

2010.02.24. 14:17

Szigorú elbírálás és diákklub az egyetemen

<p>Nagyvárad - A legutóbbi szenátusi gyűlésen megszavazott, illetve tervezett változásokról, s egy tanszékvezető lemondásáról is szó esett a Nagyváradi Egyetemen tartott sajtótájékoztatón.</p>

Amint Cornel Antal rektor elmondta, évente aktualizálják az egyetem alkalmazottainak felmérésének összetevőit; a legújabb változat szerint sokkal többet nyomnak a latban a tudományos folyóiratokban megjelent szakdolgozatok, a feltalálói szabadalmak, mint eddig. Egy másik változás, hogy ha a taárok hamis adatokat tüntetnek fel, hogy nagyobb pontszámot érjenek el, akkor ezt csalásként fogják értékelni. Mindent összevetve szigorúbbak az elvárások, mint eddig, s ha valaki 40 pont alatt teljesít, az „nem megfelelő” minősítést kap. Az elért pontszám az esetleges elbocsátásoktól kezdve az előléptetésekig sokmindent eldönt, s a rektor azt tervezi, hogy a fizetések is ettől függnek majd. Ezt a következő szenátusi ülésen fogja javasolni.

Diákklub is lesz

A diákszervezetek is kaptak egy épületet a 11 közül, amelyet a Megyei Tanács nemrég adott át az egyetemnek, a hozzájuk tartozó 2,5 hektáros területtel együtt. Egyetemi klub is működik majd ott, ha sikerül rendbehozni. A diákszervezetek európai alapokat fognak megpályázni erre, mivel a tanintézetnek nincs pénze a felújításra. A rektor szerint ez mindenképp több tízmillárd lejbe kerül majd, attól függően, hogy emeletet is építenek rá, vagy sem. „Most már a diákok rátermettségén múlik, hogy mit sikerül kihozniuk ebből” - mondta a rektor, aki a sajtótáékoztatót követően el is kalauzolta a résztvevőket az egyetem épületévelszemben lévő, egyelőre meglehetősen elhanyagolt területre, ahol az említett épület is található. Egy másik épületben, ugyanezen a helyen fog működni a vizuális művészetek kara, melynek ki kell költöznie a várból, s a közgazdasági kar egy része is.

Kék talár


Dr. Oreste Straciuc, az orvosi és gyógyszerészeti tanszék vezetőjének lemondásáról is beszámolt a rektor.  Helyette, a választások megszervezéséig dr. Gabriel Mihalache lett a tanszékvezető. Mint megtudtuk, a volt tanszékvezető - aki ezt követően is folytatja munkáját az egyetemnél - magánjellegű okokra hivatkozott.  Dr. Oreste Straciuc egyébként a nagyváradi PET/CT központ vezetője.
„Nem ez az egyetem legfontosabb problémája, de azért van némi jelentősége” - mondta a rektor azzal kapcsolatban, hogy változtatnak az egyetemi szenátus tagjainak ünnepi öltözékén: a talár ezentúl nem fekete lesz, hanem kék, a rektor esetében aranyszínű, a rektorhelyettesnél ezüstszínű, a dékánoknál pedig bronzszínű kiegészítőkkel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!