ERDON Helyi hírek

2010.02.11. 07:52

Szatmár megyében a segélyhívások csaknem 90 százaléka átverés

<p>Szatmár megye - A 112-es hívószám bármely európai vezetékes vagy mobiltelefonról hívható. Elérhető rajta keresztül a rendőrség, tűzoltóság, valamint a mentőszolgálat.</p>

Szatmár megyében átlagosan havonta 30 ezer körüli hívás fut be a 112-es segélyhívószámra, ami a tavalyi évben 360 489 fogadott hívást jelentett a  Speciális Telekommunikációs Szolgálat (STS) összesített adatai szerint. Ezeknek éves szinten mindössze 12,15 százaléka mögött állt valós, megoldásra váró probléma, amelyben a rendőrség, a tűzoltóság, illetőleg katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, valamint a csendőrség beavatkozását kérték a hívók. A segélyhívások több mint felét — 55,43 százalékot — a mentőszolgálat felé intézik, de ehhez köthető, hogy balesetek esetén mind a rendőrség, mind egyes esetekben a tűzoltóság speciális mentőalakulata is a helyszínre érkezik. Ezt követik a rendőrségi beavatkozást igénylő hívások 34,04 százalékkal, a tűzoltóság az esetek 8,45 százalékában szerepel első számú hívottként, míg a sort a csendőrség zárja 0,2 százalékkal, ami éves szinten 910 hívásnak felel meg.
Romániában a 2008-as bevezetése óta 18 százalékkal nőtt a 112-es segélyhívószám ismertsége. A lakosság negyede hívott valamilyen segélyhívó számot, de ezzel együtt nőtt azoknak a száma, akik játékra használják a Speciális Telekommunikációs Szolgálat (STS) által működtetett hívószámot. A felmérések alapján a vonalas telefonról érkező hívások esetében sokkal kevesebb az átverés, annak ellenére, hogy a beérkező hívások nagyobbik része — 53 százalék — innen érkezik. A mobiltelefonról érkező hívások száma is nő. 2008-ban 42 százalék volt, a tavalyi évre azonban 45 százalékra emelkedett.

Európai nap
A 112-es segélyhívószám Európai Napjának, amely február 11-én van, a célja, hogy tudatosítsa a lakosságban, hogy a bárhonnan díjmentesen hívható szám ismerete életeket menthet. Ezen a napon Románia minden STS központjába gyermekek látogathatnak el, hogy megtekinthessék ennek a munkának a fontosságát és megértsék, hogy csak és kizárólag baleset- és életveszélyes helyzetben használhatják ezt a számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!