ERDON Helyi hírek

2010.02.18. 08:01

Szabályozni kell, de sürgősen Szatmárnémetiben a tehergépjárművel által használható útvonalakat

<p>Szatmárnémeti - A megyeközpont közlekedésbiztonsági bizottságának szerdai ülésén a lakosság részéről érkező ügyekben döntésre jutottak. A cégekkel voltak gondok.</p>

Amíg nem készül el az a szabályzat, amely alapján meghatározzák, hogy mekkora maximálisan engedélyezett tömegű tehergépjárművek Szatmárnémeti mely zónájában, mikor közlekedhetnek, addig nem lehet más tenni, mint egyenként elbírálni a kérelmeket. A megyeközpont közlekedésbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén sem sikerült az esetek többségében megnyugtató választ adni a kérvényezőknek. Ennek több oka is volt. Egyrészt a kérvényekben nem határozták meg pontosan, hogy mekkora tehergépjárművek szeretnék használni és hányszor az adott útszakaszt, másrészt voltak olyan kérések is, amelyek egész egyszerűen lehetetlennek bizonyultak, figyelembe véve az adott út szélességét és a gépjármű nagyságát. „Három hónapon belül mindenképpen el kell készíteni a szabályzatot, de abban különálló rész kell legyen azokra a cégekre vonatkozólag, akik saját, 3,5 tonnánál nehezebb gépjárműveikkel végeznek szállítást, valamint azokra, amelyek szállítmányozással foglalkoznak más cégek megbízásából” - fejtette ki Albu Adrian alpolgármester. Véleménye szerint a szabályzattal nem lenne tanácsos ellehetetleníteni például azokat az építőanyagraktárakat, amelyek egy-két saját gépjárművel vállalnak házhoz szállítást.
Útvonalra kiadott engedély
A lakosság panaszaival — repedező házfalak, állandóan rezgő ablaküvegek, felkavart por, elviselhetetlen zaj — szemben a cégek működéséhez szükséges árumozgatás áll. Az árumozgatást pedig van, amikor nem tudják a megyeszékhelyen működő cégek 3,5 tonna alatti gépjárművekkel megoldani. A jövőben arra szeretnék ösztönözni a cégeket, hogy a város külterületein hozzanak létre raktárakat, ahonnan kisebb gépjárművekkel is meg lehet oldani a szállítást, így tehermentesíteni lehet az amúgy is túlzsúfolt városi utakat. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a működési engedélyeket kiadó intézmények is kellőképpen ellenőrizzék, az adott területen van-e hely teherforgalom lebonyolítására, és biztosított-e a megfelelő parkolóhely a nagyobb gépjárművek elhelyezésére. A bizottsághoz huszonhárom cég részéről érkezett kérés útvonalengedélyekkel kapcsolatban, de ezek döntő többségében a céggel történő egyeztetés fogja meghatározni, hogy megkaphatják-e az engedélyt vagy sem. Egyes esetekben lehetséges, de csak a kértnél kisebb tömegű gépjárművekkel, míg más kérvényeknél meghatározó lesz, hogy mely időtartamban és naponta hányszor kívnáják igénybe venni az adott útszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!