ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 11:39

Ésszerűbb feleadatmegosztást sürgettek a tagok

<p>Szatmár megye - A Közrendért Felelős Területi Hatóság márciusban a Szatmár megyei közlekedés helyzetéről értekezik, hogy a szükséges lépéseket meg lehessen tenni a biztonságos közlekedés megteremtésére.</p>

A Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) megtartotta soros ülését, melyen elsőként Găzdac Florin, a szatmárnémeti Közösségi Rendőrség vezetője számolt be az általa vezetett intézmény 2009-es évi tevékenységéről. A beszámolóból kiderült, hogy az elmúlt év folyamán 105 közös akciót szerveztek a rendőrség és a csendőrség munkatársaival, ugyanakkor naponta járőröznek a város területén. 29 bűncselekményre derítettek fényt, melyek nyomán 31 elkövetőt állítottak elő és adtak át a rendőröknek. A közösségi rendőrök 8 tanintézmény őrzéséről gondoskodnak. Ioan Viman, PSD-s megyei tanácsos a beszámolóval kapcsolatosan elmondta, meg van elégedve a közösségi rendőrök azon tevékenységével, melyet az iskolák környékén fejtenek ki. Elmondta azon észrevételét, hogy többet kellene tenni a csempész cigaretta élelmiszerpiacokon történő árusításának megfékezése érdekében, ugyanakkor a növekvő fiatalkorú koldusok beazonosítására is hangsúlyt kellene fektetni, de a kukázás jelenségével is kellene valamit tenni. Găzdac elmondta, hogy a közösségi rendőrök naponta tartanak razziát az élelmiszerpiacokon a cigarettaárusítás megfékezésére és le is foglalnak árumennyiséget, azonban az árusok modernizálódtak, nem tartják maguknál az összes árut, melyet eladásra kínálnak.

A fiatalkorú koldusok esetében is tettek lépéseket, az elmúlt év során 32 gyereket küldtek nevelőotthonba, sokak ellen indult bűnvádi eljárás, de ez egy összetett probléma. Riedl Rudolf, az ATOP elnöke elmondta, hogy az elmúlt évben 10 határozatot hoztak meg. A rendőrség elmúlt évi célkitűzései csak részben valósultak meg, többek között 21 %-kal nőtt az utcai bűnözés aránya, több mint 240 százalékkal nőtt a vámszabálytalanságok száma, csökkent azonban a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények és a családon belüli erőszak száma. Az ATOP az összesített adatokat figyelembe véve nagyon jó minősítést adott a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőségnek. Az iskolakerülés megfékezése érdekében tizenegy akciót szerveztek, mely során 68 kereskedelmi egységet ellenőriztek, ahol 72 olyan diákot találtak iskolaidőben, akik nem tudták igazolni jelenlétüket. A rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó osztályának munkatársai felvették a kapcsolatot az iskolakerülő diákok tanintézményeinek vezetőivel, illetve a szülőkkel, hogy figyeljenek jobban csemetéikre. Viman itt kihangsúlyozta, fontos lenne a tanintézmények közelében a gyalogátjárók felfestése, hogy biztonságosabbá tegyék azok környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!