ERDON Helyi hírek

2010.02.03. 13:46

Rus: Tirle a megye rákfenéje

<p>Bihar megye - A <strong>Bihar Megyei Tanács</strong> elnökét a megye rákfenéjének nevezte <strong>Beniamin Rus</strong><strong>nagyvárad</strong>i építőipari vállalkozó, de másoknak is beolvasott a cégvezető.</p>

Szerdai sajtótájékoztatója elején a cég finanszírozási problémáit sorolta fel Beniamin Rus, a Selina és több más cég tulajdonosa. Kijelentette, hogy a nagyváradi körgyűrű Ogorului úti szakaszának elvégzett felújítási munkálataira a cég nem kapott meg mintegy 300 milliárd régi lejt. Kifejtette: „addig nem kellett volna belekezdeni az Ogorului úti körgyűrűszakasz felújítási munkálataiba, amíg nem láttam biztosítottnak a finanszírozást. Nem hallgattam a szakembereimre, hanem követtem a politikusok, meg a sajtó érveit.” Majd hangsúlyozta, hogy ő sohasem késlekedett az adók befizetésével, „ellenben a kormány megengedi magának azt, hogy ne fizessen ki minket.”  Rus hozzáfűzte, hogy noha maga Emil Boc miniszterelnök tett ígéretet a nagyváradi körgyűrű finanszírozására, ez a pénzügyi hozzájárulás nem jutott el a vállalathoz. „Nehéz egy céget beváltatlan ígéretek alapján irányítani”, vonta le a következtetést Rus. „Nagyváradnak minőségi körgyűrűje lesz, amikor elkészül”, szögezte le a cégvezető, hozzátéve, hogy a javítási munkálatokat a Selina saját költségén végzi el. A nagyváradi Densusianu híd kiszélesítési munkálatai kapcsán Rus elárulta, hogy megvan az a munkálat elkezdésére vonatkozó rendelet, csakhogy az még nem érkezett el a céghez, ezért a Selina egyelőre csak előkészíti a munkálatokat.

 
Nem jó a szektorrendszer
 
A Bihar megyei hóeltakarítási munkálatokról is szót ejtett Rus, elmondva, hogy 2009-ig egyetlen versenytárgyalást írtak ki a megye hóeltakarítási munkálataira, de most szektorokra bontották a megyét és minden övezetre külön licitációt írt ki a megyei tanács. Rus szerint "hülyeség" több övezetre felosztani a megyét, mert így nincs egységes irányítás, és a részlegek sem tudják segíteni egymást. „Még ma sem értjük egyébként, hogy miért vesztettünk több szektorban, mikor öt ponttal a többi jelentkező előtt végeztünk minden kiírásban.” Ugyancsak bűzlik Rus megfogalmazása szerint a Tenke -Váradles közötti út felújítási munkálatainak odaítélése is, amely kiíráson a Selina ajánlotta a legkedvezőbb árat, és az elbíráló bizottság is az első helyre sorolta a Selinát, ennek ellenére mégis az ötödik helyen végzett osztrák Strabag cég kapta meg a munkálatot, mely az alvállakozóként bejelentkező Asfamixtnek adta tovább a kivitelezési feladatokat.
 
Sértő szavak
 
Ezt követően Beniamin Rus a Bihar Megyei Tanács elnökének, Radu Tirlenak az álláspontját kritizálta, aki többször is kijelentette, hogy nem akar monopóliumot a megyében. Rus szerint viszont egy megyei tanácselnöknek a törvény nem ad lehetőséget arara, hogy a vélt vagy valós monopóliumok esetében döntéseket hozzon. „Monopolhelyzetben van Federer a teniszben, a Barcelona a fociban, és Basescu a román politikában. Tragikus lenne, ha Radu Tirle a megyei közigazgatásban lenne monopolhelyzetben” - mondta, Rus. „Tirle Bihar rákfenéje, teljesen következetlen, ráadásul rosszindulatú ember” - jellemezte a vállalatvezető a tanácselnököt, csakhogy itt nem állt meg a sértő megjegyzések tekintetében: a sajtótájékoztatón a helyi román sajtó egyik jelenlevő munkatársát is sértő szavakkal illette, a szóban forgó napilap tulajdonosárnak üzleti érzékére utalva pedig hozzáfűzte: „amire Johnny (Ioan - szerk. megj.) Micula ráteszi a kezét, az kisebb lesz, míg, amihez én hozzányúlok, az  növekedik.”
 
Pap István
 
Kapcsolódó link:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!