ERDON Helyi hírek

2010.02.11. 15:07

Rongyoscsütörtök az óvodában

<p>Szatmár megye - A <strong>szatmárnémeti Unirii (Honvéd) utcai óvodá</strong>ban működő három magyar tannyelvű csoport kicsinyeinek február 11–én farsangi mulatságot szervezetek.</p>

A farsang január 6–tól, vizkereszttől, hamvazószerdáig, azaz a nagyböjt kezdetéig tart. A két vallási ünnep közötti periódusban a mi vidékünkön is gazdag néphagyományokra épülő farsangi időszak zajlik. Mint mindenki előtt ismeretes a farsang a vidámság, a mulatozás, a jókedv, a jelmezbálok, és különböző ünnepségek megrendezésének az időszaka.

Az emlékekre építve

A szatmárnémeti 15–ös számú óvodában tanító Herman Lúcia csanálosi származású óvónő mint kollegáinak elmondta, az ő gyermekkorában a farsangi időszak utolsó csütörtökjén a felnőttek a gyermekek számára szervesztek farsangi bált. Ennek az emléknek és az ifjúkori élmények hatására az intézményben oktató pedagógusok a csütörtöki farsangi bálnak a Rongyoscsütörtök elnevezést adták, tudtuk meg Bor Elisabeta vezető óvónőtől. A Honvéd utcai óvoda nagycsoportosai a Méhecskék nevet viselik, óvónőjük Herman Lúcia; a kiscsoportosok a Katicabogár nevet viselik, őket Balaiti Mária tanítja és az előkészítőcsoport, kiknek neve Virágok, óvónőjük Czumbil Katalin. Minden csapat a saját megszokott tantermében farsangolt, itt mutatták be a jelmezeiket egymásnak és a jelenlévőknek, majd jól ismert gyermekdalokra táncoltak. Ezt követően pihenésképp elfogyasztották a farsangi fánkot, és a gyermekek szorgalmának jutalmául szolgáló süteményeket, melyek elkészítésében a nagyszülők és a szülők is részt vállaltak. A rendezvényen a szatmárnémeti 5–ös számú Általános Iskola két osztálya diákjai is jelen voltak, ugyanis a két intézmény partnerkapcsolatot kötött egymással, ami az állandó kapcsolatépítésre, és ennek magtartására épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!