ERDON Helyi hírek

2010.02.15. 14:36

Román szóbeli érettségi vizsga

<p>Nagyvárad - Fennakadások nélkül kezdődött el hétfőn a román szóbeli vizsga a Bihar megyei iskolákban. Az Ady Endre Líceumban a legtöbb diák tapasztalt nyelvhasználói minősítést kapott.</p>

Bihar megyében 6976 diák íratkozott fel a hétfőn és kedden zajló román érettségi szóbeli vizsgára, tudatta portálunkkal Ramona Bacter, a megyei tanfelügyelőség szóvivője. A megmérettetés hétfő reggel kilenckor kezdődött, s az iskoláknak legkésőbb 16 óráig kellett tudatniuk az aznapi eredményeket a tanfelügyelőséggel. Minden Bihar megyei középiskolában megszervezték az érettségit, kivéve a két magániskolát: a Georgiana iskola végzősei a Dimitrie Leonida tanintézetben szóbeliztek, a Henri Coandă tanulói pedig az Aurel Lazăr iskolában.

Nincs bukás

A nagyváradi Ady Endre Líceumban 172 diák, illetve végzett diák íratkozott fel az érettségire, tudtuk meg Tóth Márta igazgatótól: hat nappali tagozatos, egy esti tagozatos osztály diákjai érettségiznek, valamint egy korábban végzett tanuló, aki tavaly megbukott. A tervek szerint ma délelőtt befejezik a román szóbelit, s kedden, azaz szerdán elkezdődhet az anyanyelvi szóbeli vizsga. Közben a többi osztályban megtartják az órákat egy speciálisan ezekre a napokra kidolgozott órarend szerint.
Mint már beszámoltunk róla, ez a megmérettetés eltér a korábbi érettségi szóbeli vizsgáktól. Például nem a tananyagból kérdezik az érettségizőket, hanem főleg nyelvismeretükről, kommunikációs készségükről kell számot adniuk több feladat során, s nem jegyeket kapnak, hanem kompetenciákat állapítanak meg. Nincs bukás a szóbelin, a leggyengébb eredmény a középszintű felhasználói kompetencia. A délelőtti eredmények szerint az Adyban a legtöbben tapasztalt, néhányan haladó, nagyon kevesen pedig közepes nyelvhasználói minősítést kaptak.

Eltérő vélemények

Kérdésünkre válaszolva Tóth Márta igazgató kifejtette: szerinte vannak iskolák, ahol a tanárok nehezményezni fogják, ha nem kapnak pénzt az érettségin való felügyeletért, valamint a dolgozatok javításáért. „Mi tudomásul vesszük, hogy munkaköri kötelességünk, nem fogunk különösebben meditálni a kérdés fölött. Számunkra most az volt az elsődleges szempont, hogy a szóbeli után térjünk vissza mihamarabb a régi kerékvágásba” – tette hozzá. Az általunk megkérdezett diákok nem tartották túlságosan nehéznek ezt a megmérettetést. Amúgy voltak közöttük, akik örültek annak, hogy az év közben lebonyolított szóbeli vizsgák után egy rövidebb „igazi” érettségi vár rájuk; mások úgy ítélték meg: hátrányt jelent számukra, hogy a szóbeli vizsga eredménye nem számít be az átlagba.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!