ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 14:37

Régi-új óvoda az Aradi úton

<p>Bihar megye - Új épületbe költözött a váradi, 36. sz. óvoda, tudatták a tanfelügyelőség képviselői a tegnapi sajtótájékoztatón, az óvoda helyszínén. Őszől Waldorf csoportok is indulnak, mondták el.</p>

Február második hetétől az Aradi út elejére, a Selina által épített tömbházba költözött a 36. sz. óvoda, tudatta Dorel Luca főtanfelügyelő. Arról a nagyváradi, Roman Ciorogariu utcai óvodáról van szó, amelynek a sorsa már régóta bizonytalan volt, mióta az épületet visszakapták eredeti tulajdonosai. Szerencsére egyelőre megoldódott a helyzet, ugyanis  Beniamin Rus üzletember, a Selina cég vezetője felajánlott egy megfelelő területet az általa épített ingatlanban, úgy, hogy három évig nem számol fel bérleti díjat cserébe. A földszinti teret a főtanfelügyelő információi szerint már eredetileg is óvodának szánták, csakhogy nehéz elindítani egy ilyen vállalkozást, azért is, mert már vannak Váradon magánóvodák - vélekedett. Egy kérdésre válaszolva a főtanfelügyelő egyébként azt is tudatta: a gyerekek étkeztetését szintén a Selina biztosítja, catering rendszerben, fejenként napi 6 lejért.

Tágas, világos

A költözés egy hétvégén történt. A Luceafărul óvoda 650 négyzetméteres, hat osztályteremmel rendelkezik, amelyek közül egyelőre három működik. A 36. sz. óvodában járó 71 gyerek közül 47-et irattak ide szüleik, a többi esetben a szülők más óvodákat választottak, mivel nem felelt meg nekik az Aradi úti helyszín. Viszont megmaradt a három csoport, s az óvónők sem maradtak állás nélkül. Várják a környékbeli szülőket, akik ide íratnák gyerekeiket, hangzott el. Amúgy az új helyszín korszerűen van berendezve, tágas, világos - az egyetlen hátránya, hogy egyelőre nincs udvar, de ősztől az is meglesz, mondta a főtanfelügyelő.

Waldorf-csoportok

A fennmaradó három teremben pedig Waldorf-csoportok indulnak a következő tanévtől. A Waldorf-képzés lényegéről Eugenia Drăgoi, valamint Voichiţa Vancu óvónők számoltak be. Elhangzott: a Waldorf rendszer szerint tiszteletben tartják a gyermek egyéniségét, nem úgy kezelik, mint egy „tölcsért”, amelybe „beleöntik” az információkat. Évszakonként más és más játékok, specifikus foglalkozások követik egymást, melyekkel megalapozzák a gyermekek belső biztonságát. Szintén a Waldorf módszer részét képezik a kizárólag természetes anyagokból készült játékok, a természetszeretetre való nevelés, a napi egyórás játék kint a szabadban. A három létesülő csoport közül az egyik magyar nyelvű lesz, s az itt tanító pedagógusok speciális képzését debreceni Waldorf-szakértők biztosítják majd. A gyerekek szüleinek nem kell majd többet fizetniük, mint másutt. Még várják a feliratkozni vágyókat az Aradi út 4/A címen. 60 hely lesz, de már 47 kérvényt benyújtottak, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!