ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 06:47

Nincs pénz a javításra

<p>Két gát feljavítására kértek több mint egymillió lej támogatást Bukaresttől a háromszéki hatóságok.</p>

A besenyői, illetve a papolci gát évek óta kritikus állapotban, a szakhatóság minden felmérésnél jelentést készít a sürgős beavatkozás elengedhetetlenségéről, aztán pénzhiány miatt mégsem történik semmi.

A több mint harminc éve épült besenyői gát alsó zsilipjei romlottak el, ami a víz teljes cserélődését lehetetleníti el. Emiatt koszos, szemetes a tó, alapos megtisztulása sem lehetséges. A felső zsilipek működnek, de ha véletlenül nagy mennyiségű víz zúdul le a környező hegyekből, árvíz is bekövetkezhet. „Belegondolni is rossz, mi történhet" — mondotta György Ervin prefektus. 2005-ben állították össze először a dokumentációt, azóta minden évben megállapítják ugyanazt, és elküldik Bukarestbe. Legutóbb a miniszterelnöknek címezve postázták a dokumentációt, 677 888 lejt kértek a zsilipek megjavítására.

Papolcnál a Papolc-patak medrét kellene mélyíteni, kitakarítani. A hegyekből leömlő törmelék, ágak, szemét tömte el, és a Nagyborosnyó határába érkező víz sorozatosan elárasztja a földeket. Ha megfelelő módon alakítják ki a patakmedret, és elvégzik azokat a munkálatokat, melyeket a Kovászna patakánál megtettek, ismét jól működik majd a gát, és biztosítani tudja a 9700 hektáros terület védelmét.Ez esetben is pénzre lenne szükség, a szakemberek 561 733 lejes költséget határoztak meg, és itt is 2005 óta halogatják a finanszírozást.

Tavasszal az olvadás mindig gondot jelent, és idén különösen nagy mennyiségű hó gyűlt össze. Remélhetően nem lesz baj, de megtörténhet egy gyors olvadás, és a lezúduló víz későn irányítja a figyelmet a gátak hibáira.

(www.3szek.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!