ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 11:49

Mindenkinek van egy Khyteraja

<p>Nagyvárad - Mészáros Péter Arany Pálma díjas filmrendező volt a vendége vasárnap a Posticum és a Metrion által szervezett magyar filmklubnak. Többek között a Khytera nagyjátékfilmjét is megtekinthette a közönség.</p>

Didergős filmnézés, humorral társított buszos városnézés és tea szürcsölgetés melletti tartalmas beszélgetés - így lehet röviden összefoglalni a Posticum és a Metrion által közösen szervezett, vasárnap délutáni magyar filmklubot. Ezúttal az esemény meghívottja Mészáros Péter Arany Pálma díjas filmrendező volt. A vetítésre az impozáns - ám a téli időjárási viszonyok miatt meglehetősen fagyos - Szabadság moziban került sor. Sokan érkeztek ebből az alkalomból a vetítésre és a filmek élvezhetőségét igazolja, hogy a hideg ellenére a vetítés közben senki nem hagyta el a mozitermet. Elsőként a Cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálma díjat elnyerő Eső után című kisfilmet nézhette meg a közönség, mely a párkapcsolaton belüli erőszak kérdését dolgozza fel sokat mondó képi elemek eszközével és a párbeszéd mellőzésével. A zsűri elnöke egyébként Martin Scorsese világhírű rendező volt. A rövidfilmek közül vetítésre került még a Ki a macska?, a Kyrie valamint a Disznó útja. Ez utóbbi Magyarország EU-s csatlakozása alkalmából készült és Amszterdamban került bemutatásra.

A szerelmesek szigete

A Kythera című nagyjátékfilm egy 18. századi festmény (Watteau: Indulás Cythere szigetére) keserű, 21. századi adaptációjának tekinthető. A társas kapcsolat hétköznapi igazságaival néha lehangoló, máskor derüt kiváltó film alaphelyzetét a női és férfi lélek közötti különbségekből adódó állandó konfliktus adja. A reklámok, olcsó kvízműsorok és fotballközvetítések világából menekülni vágyó Kata valamint a kényelmes élethez szokott és a szerelmet egyoldalúan látó Bandi közös elhatározása, hogy elutaznak a görög Kythera szigetére. Ez azonban nem valósul meg a felmerülő problémák és a terveket felrúgó terhesség miatt. A vetítés után a Posticumba mozibusz szállította a rendezővel személyesen is megismerkedni kívánó közönséget. Sajnos a moziban tanusított érdeklődés megcsappant a filmvetítést követő buszos utazásra.

Mozibusz a szomszédnénivel

A buszon a Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik tagja, Tóth Szabolcs vállalta az idegenvezetői szerepet, aki történetesen éppen Váradon tartózkodott, így csöppent bele az esemény alakulásába. Idegenvezetésében megtudhattuk, hogy Nagyvárad miért is tekinthető a filmművészet fellegvárának. A Posticumba érkezvén a rendezővel a temesvári televízió magyar adásának riportere kezdte el a beszélgetést, amibe később a mintegy tíz érdeklődő is bekapcsolódott. Mészáros Péter kifejtette, hogy mindenkinek megvan a maga Khyterája, hiszen mindannyiunkban él egy rózsaszín kép a tökéletes szerelemről. Mindenki vágyik erre (a talán csak a fejekben létező) "szigetre", mert a boldogság megtalálásának helyét látja benne. Ugyanakkor megtudhattuk azt is, hogy a filmrendezés olyan mint a szobrászkodás, hiszen a film "testét" is a szoborhoz hasonlóan kell felépíteni. A rendező beszélt még a filmforgatás és a Cannes-i filmfesztivál kulisszatitkairól, az amerikai filmiparról, párkapcsolati kérdésekről, kedvenc filmjeiről és további terveiről egyaránt, sőt a készülő nagyjátékfilmjének részleteiről is beszámolt.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!