ERDON Helyi hírek

2010.02.19. 07:49

Mikolában is tájékoztatták az embereket

<p>Szatmár megye - A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakemberei tegnap Mikolában jártak.</p>

Mint ismeretes, január első hetétől kezdve az APIA szakemberei az egész megyére kiterjedő szakmai, felvilágosító kampányt indítottak, hogy minél többen részesülhessenek abban a területalapú mezőgazdasági támogatásban, amelyet az Európai Unió biztosít a mezőgazdászok számára. A kampány lényege, hogy a mezőgazdaságban dolgozók tudatában legyenek annak, hogy mire és milyen formában kérhetnek területalapú támogatást. Az APIA küldöttsége ennek érdekében Szatmár megye minden községébe ellátogatott az elmúlt hetekben. Ezeken az alkalmakon előadásokat tartottak a mezőgazdasági támogatásokról, ezeknek fajtáiról, valamint arról, hogy ki jogosult és ki kérhet ilyen formájú segítséget.

 

Megtelt a kultúrház

 

Tegnap az APIA vezetősége Mikolában tartott felvilágosító tájékoztatót, ahol zsúfolásig megtelt a községi kultúrház érdeklődő mikolai emberekkel. A délelőtt 10 órakor elkezdődött előadáson Viorel Pintea, az Apia koordinációs igazgatója hangsúlyozta, hogy minden idén használatba vett mezőgazdasági területre jár a támogatás. Mint elhangzott, tévhit az, hogy csak a földtulajdonosokat illeti meg ez a segítség. Sőt, hiába van valakinek akármennyi mezőgazdasági területe, ha az idén nem használja, nem jár a támogatás. Pintea kifejtette, hogy a föld használatára, azaz a termelésre igényelhető a pénzbeli segítség, akár földtulajdonos az illető, akár csak jogosan használja az illető földterületet, természetesen a tulajdonos beleegyezésével.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a március 1. és május 17. közötti időszakban mindenkivel személyesen elbeszélgetnek az APIA munkatársai. Ennek dátumáról és pontos időpontjáról egy előre megszerkesztett programálás alapján bárki tájékozódhat, vagyis hogy melyik nap és hány órakor kerül sorra. Ezek a listák minden községben ki vannak függesztve. Mint megtudtuk, minden támogatást igénylőre 20 percet szánnak és munkanapokon 9-15 óra közötti időpontok láthatók a listákon.

 

Igazolás kell

 

Panea Alexandru, az APIA aligazgatója szerkesztőségünk kérdésére, miszerint mivel igazolható a használatba vett földterület, részletesen kifejtette, hogy minden igénylő az illető polgármesteri hivataltól szerezzen be egy olyan igazolást, amelyet a polgármester és a titkár is aláír, amely bizonyítja az adott mezőgazdasági földterület használatát. Fontos tudni, hogy csak valós adatokat közöljön a támogatást igénylő, mert ha kiderül a hamisság, annak jogi következményeivel is számolnia kell a kérelmezőnek – szögezte le Panea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!