ERDON Helyi hírek

2010.02.11. 14:05

Megszületett az Európai Unió Natura 2000-es területeit bemutató interaktív térkép

<p>Szatmár megye - A térkép közérdekű információkat tartalmaz angol nyelven, amelyek hasznosak lehetnek civil szervezetek, múzeumok, vagy olyan települések önkormányzatai, tanintézményei számára, amelyekhez <strong>természetvédelmi terület</strong>ek tartoznak.</p>

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) interaktív térképet készített az Európai Unió Natura 2000-es területeiről, és az országos jelentőségű védett területekről. A térképhez bárki hozzáférhet ahttp://natura2000.eea.europa.eu/# weboldalon. Közérdekű információkat tartalmaz angol nyelven, amelyek hasznosak lehetnek civil szervezetek, olyan települések önkormányzatai, tanintézményei, múzeumok számára, amelyekhez természetvédelmi területek tartoznak. A térkép kinagyítható, megjelennek rajta a védett területek térképei, tájleírás, illetve az élőhelyeket, a környék településeit, műemlékeit bemutató fotók. Az SCI rövidítés a természetes flóra és fauna megőrzése szempontjából fontos közösségi jelentőségű élőhelyeket, míg az SPA a madártani jelentőségű védett területeket jelöli, mondta el Márk-Nagy János ökológus. Részletes leírás, táblázatok mutatják be az adott terület élőhelytípusait, a mezőgazdasági felhasználás módjait, az emberi tevékenység hatásait az adott élőhelyre, illetve az ott élő jelentős fajok védelmi helyzetét. Az Európai Unió kormányai 1992-ben fogadták el egy törvénykezést a tagországok területén található veszélyeztetett élőhelyek, növény-, és állatfajok védelme érdekében. Ekkor kezdték el a Natura 2000-es területek hálózatának kijelölését.

Pándi Annamária 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!