ERDON Helyi hírek

2010.02.02. 13:17

Kiállítás: az Athosz-hegy titka

<p>Nagyvárad - Hétfő délután Athosz címmel Stela Marta festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Fő utcai Vízuális Művészetek Galériában. 2010. február 14-ig látogatható az ingyenes tárlat.</p>

Hétfő délután számos művészetbarát, ismerős és egyszerű kiváncsiskodó jelenlétében Stela Marta belényesi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Fő utcai Vizuális Művészetek Galériában. Az egybegyűlteket a szerzőt követően dr. Ramona Novicov műkritikus köszöntötte, aki azon meggyőződésének adott hangot, hogy a festményeket a nőiességből fakadó titokzatosság jellemzi. A művek két részre oszthatóak: egyrészt virágokat ábrázolnak, melyek iránt a festőnő nosztalgikus vágyat érez, mivel gyermekkorában a szülei házának kertjében rengeteg növény volt, másfelől pedig az Athosz-hegyet jelenítik meg, a kolostorokat körülvevő Égei-tenger mélykék vizét. Mivel azonban nők nem léphetnek a teokratikus köztársaság földjére, Stela Martának csupán elképzelése van arról, milyen lehet az ortodox szerzetesek uralta világ.

Egységes üzenet

A méltató szerint a képek azt sugallják: Isten figyel és hív bennünket. Igy bár fizikailag egyesek számára lehetetlen (női mivoltukból kifolyólag), lelkileg, az alkotóerejük és a fantáziájuk segítségével ők is elmerülhetnek a nagy kékségben, és megcsodálhatják a különleges tájakat. "A látszat ellenére a kiállítás egységes üzenetet közvetít. Egy olyan személyiséget határoz meg, aki állandóan kérdéseket tesz fel, keresi azt a titokzatos valamit, amit csakis a természet tud nyújtani számunkra", vélekedett a művészettörténész. Az ingyenes tárlat február 14-ig tekinthető meg, munkanapokon 10 és 18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!