ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 18:46

Február 2. a Vizes élőhelyek világnapja

<p>Szatmár megye - A nemzeközi jelentőségű esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a vizes élőhelyek védelmének szükségességére, hiszen nagyon fontos szerepet játszanak az <strong>éghajlatváltozás</strong> elleni küzdelemben.</p>

Világszerte február 2.-án ünneplik a Vizes Élőhelyek Világnapját, ugyanis 1971-ben ezen a napon kötötték meg a ramsari egyezményt. A 20. század közepén minden addiginál gyorsabban pusztultak, sérültek az addig érintetlen vizes területek, s ez nemzetközi összefogáshoz vezetett. Egy iráni kisvárosban, Ramsarban 1971. február 2-án tartott nemzetközi találkozón megfogalmazták és elfogadták az egyezmény szövegét, melynek célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása. Tekintve, hogy a 2010-es évet a biodiverzitás és az éghajlatváltozás évének nyilvánították, az idei világnap mottója: „A vizes élőhelyek védelme az éghajlatváltozás megfékezésése érdekében.”Az egyezmény által létrehozott Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe eddig öt romániai vizes területet foglaltak be: Duna Delta Bioszféra Rezervátum, Brăilai kis mocsár, a Maros alsó folyása, a Dumbrăviţai halgazdaság és a Techirghiol tó.

Fontos a védelmük

A nemzetközi szintű védelem révén elismerik ezen területek fontosságát mind környezetvédelmi, mind gazdasági téren, hiszen az ilyen területeknek óriási jelentőségük van az árvizek csökkentésében, a felszín alatti vizek megtartásában, a víz természetes öntisztulási folyamataiban, a faji sokféleség megőrzésében, fékezik a szélviharok kialakulását, hozzájárulva mindezzel a környezet egyensúlyi állapotának megőrzéséhez. Szatmár megyében két nemzetközi jelentőségű madárvédelmi terület van, amelyek Natura 2000-es területek: Az Érmellék-Nyírség, valamint a Túr alsó szakasza. Az esemény alkalmával Szatmár megye általános iskoláiban február 9. és 12. között különféle tevékenységeket szerveznek majd a környezetvédelmi ügynökség szakembereinek közreműködésével, hogy megismertessék a diákokkal a vizes élőhelyek fontosságát.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!