ERDON Helyi hírek

2010.02.08. 14:32

Farsangtemetés tánccal és muzsikával

<p>Nagyvárad - Húshagyó kedden, azaz február 16.-án immáron negyedik alkalommal szervezi meg a Csillagocska Alapítvány téltemetéssel egybekötött hagyományos farsangi rendezvényét.</p>

A Csillagocska Néptánccsoport mintegy száz táncosa lép színpadra a farsangi szezon utolsó napján, húshagyó kedden a hagyományos farsangi népszokások felelevenítése céljával. A népi hagyomány szerint ezen a napon kerül sor a farsang (jelképesen a tél) eltemetésére. A Csillagocska Alapítvány szervezésében a Csillagocska Néptánccsoport már évek óta egy előadás keretében eleveníti fel ezt a hagyományt. A Farsangtemetés című télbúcsúztató műsort Benedek Árpád, Tolnai Tímea, Brugós Sándor, Márkus Zoltán, valamint Dimény Levente állította össze. Az idei előadást is erre a műsorra építették, csak kisebb változásokkal egészítették ki, tudtuk meg Benedek Árpádtól, az esemény szervezőjétől.

Jellegzetes figurák

A farsangtemetés a karácsonyi ünnepkör népszokásai után a második legszebb és legjobban megmaradt népi hagyomány és ezt próbálják érzékeltetni az előadásban is, árulta el Benedek Árpád. Az előadásban megelevendnek a hagyományos farsangi figurák: a fonalárus cigányasszony, a részeges, az orvos, a hamubotos. Az Illyés bábu is jelen lesz, ugyanakkor a lóvásár is megelevenedik. A csíki falvakban még mindig elevenen élnek ezek a hagyományok. Bihar megyében a gyors polgárosodás miatt nem maradtak meg. Az elődást tehát február 16.-án mutatják be. Először iskolások számára 13 órától (erre szervezett formában lehet jelentkezni) majd pedig délután 19 órától. Zenél a Borravaló Együttes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!