ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 15:27

Farsangtemetés felcsíki módra

<p>Bihar megye - A nagyváradi Csillagocska Néptánccsoport idén is bemutatta a felcsíki farsangi népszokásokat felelevenítő Farsangtemetés című nagy sikerű előadást. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt a PKE díszterme.</p>

A farsangi szezon utolsó napján, húshagyókedden a hagyományos farsangi népszokások elevenedtek meg a Csillagocska néptánccsoport mintegy száz táncosa által bemutatott Farsangtemetés című télbúcsúztató műsor keretében. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme. A megjelenteket, többek között Tőkés László európai parlamenti képviselőt és Pálfi József lelkipásztort Benedek Árpád, az esemény egyik szervezője köszöntötte, majd a Csillagocska Néptánccsoport tehetséges táncosai léptek a színpadra. A gyerekek felcsíki táncokat mutattak be a Borravaló népi együttes élő zenés kíséretében. Felcsíki népdalok és népi játékok is megelevenedtek, majd egy farsangi lóvásár vette kezdetét. Nagy derűt váltott ki a közönség soraiban a lókupec és a vásárló közötti alkudozás.

Állakodalom

Volt állakodalom is, amely során a pártában maradt lányokat csúfolták ki, ugyanakkor hamuszórás is, mely a megtermékenyítést jelképezte. A farsang a tél elbúcsúztatásának ünnepe, így nem hiányozhatott a műsorból az Illés-bábu sem. Miután a fekete kendős asszonyok elsiratták a telet szimbolizáló bábut, a gyerekek széttépték, a benne lévő szalmát pedig szétszórták. Jelen voltak a hagyományos farsangi figurák: a spekuláló fonalárus, a cigányasszony és a részeg ember is. A farsanghoz illő vidámság és mókázás jegyében zajló előadást a közönség hosszan tartó tapssal köszönte meg a fiataloknak. A műsor rendezői: Tolnai Tímea, Brugós Sándor, Márkus Zoltán, Benedek Árpád és Dimény Levente. A darab után rövid táncházra is sor került. Az előadást egyébként kétszer is bemutatták, kora délután iskolások, este pedig a felnőttek előtt.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!