ERDON Helyi hírek

2010.02.08. 13:03

Elkészült a színház díszítményeinek restaurálása

<p>A nagyváradi szinház épületében gyakorlatilag elkészült a díszítmények felújítása, már csak a nézőtéri nagy csillárt és két első emeleti állólámpát kell restaurálni. Ennek ellenére szükös lehet a szeptemberi felújítási határidő.</p>

A nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a színház belső díszítőelemeinek felújítási költsége  2.268.381 lej volt. Ebből a pénzből újították fel az előcsarnokot, a feljárókat, a nézőteret, a falilámpákat, letisztították a falakat, kiegészítették a gipszdíszítményeket, és megtörtént az aranyozás is. Ennek ellenére sok munka van még a színházban, és a felújítási munkálatok üteme nagy mértékben függ atól is, hogy a Bihar Megyei Tanács mennyi pénzt utal át a városnak erre a célra, mondta a Bihari Naplónak  Benyovszky Tünde a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság aligazgatója. „Mi már rendeltünk egy tervet mindazokra belső felújítási munkálatra, amelyek a korábbi munkálatok sorából kimaradtak és amelynek értéke 4.200 ezer lej lesz, de összesen mintegy 5.300 ezer lejre van szükség ahhoz, hogy a következő évadot valóban már a színházban lehessen megkezdeni” - fogalmazott az aligazgató, aki szerint az idei év szeptembere meglehetősen szűkös határidő, hiszen az említett 4.200 ezer kej értékű versenytárgyalás kiírása során a nyertes pályázó kiválasztása, valamint az esteleges fellebbezések elbírálása még legalább egy hónapig eltart majd; vagyis április vagy május magasságában lehet megkezdeni az újabb munkálatokat.
 
Színváltás
Jakabffy László az önkormányzat által megbízott építésfelügyelő lapunknak elmondta, hogy a váradi színház belterületén lévő díszítőelemek sorában már csak a nézőtéri nagycsillárt és az első emeleti két állólámpát kell restaurálni. „Ezekkel az a probléma, hogy időközben színt kellett váltani, mert az aranyozáskor világosabb színnel mentünk, de ott ahol nagy mennyiségű fém van, lásd a csillár és az állólámpák, kissé sötétebb színárnyalatra van szükség, ezt az árnyalatot még be kell szerezni.” Jakabffy elárulta azt is, hogy a csillárt át is kell még kábelezni, de ez is, mint a színház teljes elektromos vezetékrendszerének felújítása egy külön 1.039 ezer lejes tétel része, amelybe beletartozik többek között az asztalosmunkák elvégzése, a folyosók, a mellékhelysiségek és az alagsor felújítása is, mely munkálatok jelenleg is folynak. A felsorolt munkálatok és a díszítőelemek restaurálásának 3.308 ezer lejes összköltségvetésből 2.143 ezer lejt fizettek már ki. Ezen munkálatok befejezési határideje 2010 május 1. 
Felfedezés
Jakabffy László elárulta azt, hogy az alagsori felújítás során megtalálták a színház eredeti szellőzőrendszerét, amely gyakorlatilag a földszinti folyosók alatt fut végig. „Ebből az alagútrendszerből több tonnányi szemetet szállítottunk már el. Most készül egy dokumentáció arról, hogyan működött ez a szellőztetési rendszer, és szeretnénk ezt az eredeti rendszert működésbe léptetni. Mivel azonban sejtéseink szerint ez sem működött tökéletesen annak idején, ezért ezt kiegészítenénk egy klímaberendezéssel” - szögezte le Jakabffy. Az építésvezető hozzátette, hogy a Benyovszky Tünde által is említett 4.200 ezer lejes kiírás nyomán tapétázzák le a páholyokat, lefestik a vasfüggönyt, beszerzik a drapériákat, a bútorzatot, valamint a palószőnyeget, de ebben az összegben nincs benne a ventilációs rendszer kialakítása, „márpedig egy ekkora épületben meg kell oldani a ventilációs rendszert” - szögezte le Jakabffy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!