ERDON Helyi hírek

2010.02.04. 14:58

Díjazták a helyi forradalmárokat

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután sajtótájékoztatót tartott Gavrilă Ghilea Bihar megyei prefektus. Kiértékelte a tavalyi évet, majd díjazta azokat a személyeket, akik részt vettek a 89-es forradalom váradi eseményein.</p>

Gavrilă Ghilea prefektus kifejtette: az általa képviselt intézmény jogi bizottsága 2009-ben 56.347 közigazgatásügyi dokumentumot tanulmányozott át, melyek közül 10.209 helyi vagy megyei tanácsi határozat volt, 46.138 pedig polgármestereknek, illetve a Bihar Megyei Tanács elnökének a rendeletei. A jogászok 88 esetben bukkantak szabálytalanságra, az erre vonatkozó felszólításnak megfelelően 20 határozatot visszavontak, tizenegyet módosítottak, tízet kiegészítettek, tizenháromnak a felülvizsgálása pedig folyamatban van. Ami a rendeleteket illeti: ötöt visszavontak, tizenhatot kiegészítettek, kettőt módosítottak, hármat pedig felülvizsgálnak. A prefektúra ugyanakkor 7 határozatot bírósági úton támadott meg, az alsótótfalui, a vedresábrányi, a madrászi, a kiskopácsi és a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület egyes döntéseit, valamint a Megyei Tanács 2009.IV.30/45. számú határozatát.

Néhány eset

A kormánybiztos néhány esetet külön kiemelt. Arra emlékeztetett: megtámadták a nagyváradi Helyi Tanács azon határozatát, melynek értelmében a napközibe járó óvodások szülei 90 lejt kell fizessenek (havi 15 napnak megfelelő összeget), függetlenül attól, hogy gyermekük elment-e az oviba vagy sem. Az 1991/360. számú kormányrendelet ugyanis azt mondja ki, hogy ezen százalékos hozzájárulás esetén figyelembe kell venni a család jövedelmét, azt, hogy a szülők hány gyermeke jár napközibe, valamint azt is, hogy milyen gyakorisággal teszi(k) ezt. Március 23-án fognak elsőfokú itéletet hozni a perben.

Gavrilă Ghilea ugyanakkor a váradi tanácsnak a közrend illetékre és a parkolást érintő szervezési és működési szabályzatra vonatkozó határozatairól is említést tett. Elmondta: egy héttel ezelőtt a prefektúra és a polgármesteri hivatal jogászai, illetve a városháza jegyzője tanácskoztak erről. Egyelőre nem tettek feljelentést az ügyben, "hátha az önkormányzati testület jobb belátásra tér". A közrend illeték esetében a prefektus azt sérelmezi, hogy a rendelet az élelmiszerboltokra és a töltőállomásokra is vonatkozik, és nem tartja tiszteletben az adótörvénykönyvnek és a helyi közpénzügyi törvénynek a különleges illetékekre vonatkozó előírásait. Az eddig érvényben levő parkolási szabályzatot ugyanakkor egy polgármesteri rendelettel egészítették ki, holott helyi tanácsi határozat szükséges ehhez. "Ráadásul inkorrektnek tartom, hogy azok az állampolgárok is fizessenek, akik egész évre vonatkozó parkolási bérletet vásároltak annak idején", tette hozzá a prefektus.

Szóba került köröskisjenői iskola is, ahol az egyik cégnek egy vízesblokkot és egy hőközpontot kellett volna kialakítania. A beruházás még mindig nem valósult meg, annak ellenére, hogy az utólag módosított határidő, azaz 2009. október 15. már rég lejárt. Sőt, úgy tünik, hogy az eredeti terminusig, vagyis 2010. február 17-ig sem fognak végezni a munkálatokkal.

Oklevél és emlékérem

A sajtótájékoztató végén Gavrilă Ghilea prefektus oklevelet és emlékérmet nyújtott át annak a 24 személynek, akik részt vettek a 89-es forradalom nagyváradi eseményein. Ilyen elismerésben részesült mások mellett Marius Áron, az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház menedzsere, Mircea Bradu, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője, Liviu Lupea, a Területi Munkafelügyelőség volt igazgatója, Stanik István újságíró és Daniel Vulcu színművész, helyi önkormányzati képviselő (PNL). Utóbbi megjegyezte: tiszteletlenségnek tartja, hogy a diplomán egyetlen hivatalos pecsét vagy aláírás sem szerepel... 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!