ERDON Helyi hírek

2010.02.11. 10:40

Béremelésben részesülnek a felsőfokú végzettséggel rendelkező óvodapedagógusok és tanítók

<p>Szatmár megye - Azok az <strong>óvodapedagógusok és tanítók</strong>, akik az illető szakokból <strong>felsőfokú végzettség</strong>gel rendelkeznek, januártól<strong> 2-15%-os fizetésemelés</strong>ben részesülnek.</p>

A tanügyminisztérium rendelete értelmében azok az óvodapedagógusok és tanítók, akik ezekből a szakokból felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, 2010 január elsejétől tanári státuszt kapnak, és ennek megfelelően a bérük 2-15%-al növekszik a régiségtől függően, jelentette ki Cătălin Baba államtitkár kedden, a tanügyi szakszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélések végén. Ez annyit jelent, hogy országos szinten több, mint 28 000 pedagógus részesül fizetésemelésben. Szatmár megyében az új rendelet 200-300 óvodai és elemi iskolai pedagógust érint, de csak abban az esetben, ha óvodai, illetve I-IV osztályos oktatási szintű pedagógiából egyetemi végzettséggel rendelkeznek, tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő helyettestől. Az utóbbi években Szatmár megyében sok pedagógus iratkozott be, és végezte el a tanítóképző főiskolát. Európai követelmény, hogy távlatilag minden pedagógus egyetemi végzettséggel rendelkezzen, tette hozzá a főtanfelügyelő.

Elégedetlenek

A tanügyi szakszervezetek által felvetett többi problémával kapcsolatosan nem született érdemleges megállapodás a tanügyminisztérium képviselőivel folytatott keddi tanácskozáson. A 13. havi fizetés kapcsán a miniszter ígéretet tett arra, hogy tenni fog az ügy érdekében, elutasítóan viszonyult viszont a doktori végzettséggel rendelkező egyetem előtti oktatásban dolgozók által kért pótlék megadásához, a tanügyi törvényen pedig jelenleg is dolgoznak. Annak első formáját be fogják mutatni a kormánynak, amilyen hamar csak lehetséges. Amennyiben a kormány elfogadja, közvitára bocsátják azt, azután kerülhet a parlament elé, tudatták a tanügyminisztérium képviselői. A 15 000 tanügyi állás megszüntetéséről szóló kormányrendelet életbe léptetéséről pedig nem tanácskoznak mindaddig, amíg el nem készül a jövő iskolai évre vonatkozó beiskolázási terv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!