ERDON Helyi hírek

2010.02.26. 12:29

Bályok több figyelmet érdemelne

<p>Bihar megye - Bályokon is gondot jelent a gazdasági válság, de a szűkös viszonyok közt is megpróbálják fejleszteni a községet, mondta Daróczi Mihály alpolgármester.</p>

A Bihar megye észak–keleti csücskében lévő település az utóbbi esztendőkben évente legalább egyszer biztosan a megyei és az országos sajtó figyelmének központjába kerül: január elején, amikor Ion Tiriac tartja ott vendégeinek az elhíresült vadászatot. Ennél pedig több figyelmet is érdemelne, már csak természeti adottságai révén is, állapíthattuk meg Daróczi Mihály alpolgármesterrel nemrégiben, amikor a község mindennapjairól beszélgettünk.

Megoldották a szemétszállítást

A Bályok, Berettyószáldobágy, Kisalmás, Kozmaalmás és Berettyódéda alkotta község 3557 lakosából mintegy 800 (22,5%) a magyar nemzetiségű. Az elmúlt évben sikerült leaszfaltozni a Bályok és a már a szomszédos Szilágy megyéhez tartozó Kémer közötti útnak a Bihar megyei településhez tartozó szakaszát. Felújították a bályoki iskolát, a tanintézményben a központi fűtéshez még a kazán hiányzik. Megoldották a háztartási szemét elszállítását, a szerződött cég havonta két szombaton jár a hulladékért. Bályok vízellátása kicsit „bonyolultan” alakult, tekintetbe véve, hogy a kőolajfinomító hálózatával voltak összekapcsolva. A cégnél történt változások egyik következménye, hogy megszakadt ez a csatlakozás, van olyan utca, ahol nincs is vízellátás. A község a Megyei Tanácstól kért segítséget ahhoz, hogy önálló hálózatot tudjanak kiépíteni.

Napközi épül

Ugyancsak a megyei önkormányzattól várnak támogatást a csatornázáshoz, illetve a kultúrház korszerűsítéséhez is. Három kisebb utca lekövezése mellett a temetőhöz vezető utcában járdát építettek, és ehhez kapcsolódó hír (amit az alpolgármester mint a helyi református egyházközség főgondnoka is mondott), hogy tavaly megkezdték egy ravatalozó építését, a folytatás az idei év teendője. Ugyancsak nekikezdtek egy új napközis óvoda építésének, ennek alapját is megtekinthettük. A folytatáshoz bizonyos építőanyagokat még az elmúlt év végén sikerült beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!