ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 15:11

Biometrikus útlevél: egyre többen igénylik

<p>A kezdeti tartózkodás után újabban egyre többen választják a biometrikus útlevelet az egy évig érvényes okirat helyett, tudtuk meg a Bihar megyei útlevélosztály vezetőjétől.</p>

Megyénkben tavaly október 15 óta választható a biometrikus útlevél, s ezzel egyidejűleg megszűnt az a lehetőség, hogy 96 lejért valaki új útlevelet kapjon. A bometrikus ugyanis jóval drágább - 266 lej - míg az egy évig érvényes, úgynevezett ideiglenes útlevél is 196,2 lejbe kerül. S hogy mitől biometrikus az újfajta okirat? Amint Florian Butuc, az útlevélosztály vezetője elmondta, a legfontosabb különbség, hogy van benne egy chip, amely tartalmazza az illető személyes adatait, egy háromdimenziós portrét az útlevél tulajdonosáról, valamint mindkét kezéről egy-egy ujjlenyomatot. A chip nem látszik, az osztályvezető szerint ott van, ahol a fénykép, „valahol a szemek környékén”. Az általa tartalmazott adatokat egyelőre Romániában nem tudják leolvasni, még nincsenek meg az erre való speciális leolvasók.

Nem a sátán eszköze

 
Nem igaz, hogy a chip sugárzik és az sem, hogy általa az illető személy nyomon követhető - válaszolt kérdésünkre az útlevélosztály felelőse. „És ugyanúgy semmi köze nincs az ördöghöz, illetve a 666 számhoz” - tette hozzá. Viszont az tény, hogy a Bihar megyeiek kezdetben tartózkodtak attól, hogy ilyet kérjenek, inkább az ideiglenes útlevelet választották. Mostanra viszont változott az arány. „Tavaly öt igénylő közül négyen az ideiglenes útlevelet kérték. Az idén viszont az eddigi 1753 igénylő közül valamivel több mint ezren igényelték az olcsóbb útlevelet, a többiek pedig a biometrikus mellett döntöttek. Az utóbbi napok adatai szerint pedig az ideiglenes útlevelet igénylők száma alig valamivel magasabb, mint azoké, akik a biometrikusat kérik” - mondta Florian Butuc.

Futárszolgálattal hozzák

Míg az ideiglenes útlevél - amely úgy néz ki, mint a korábban érvényben lévő - két óra alatt készen van, a biometrikusat Bukarestben készítik el, s futárszolgálattal hozzák el az útlevélosztályra; bár értesüléseink szerint volt, akinek az esetében tovább tartott, a szolgálat vezetője szerint legfeljebb 30 napot vesz igénybe, míg az okirat a Bihar megyei útlevélosztályra érkezik. Az ideiglenes útlevél egy évig érvényes, míg a biometrikus öt évig, a hat évesnél kisebb gyerekek esetében pedig három évig. Ottjártunkkor nem voltak sokan. Mint megtudtuk, hétköznap 8-16, csütörtökön pedig 8-18 óra között fogadják az ügyfeleket. További információkkal a 0259/403.344 telefonszámon, vagy a pasapoarte@prefecturabihor.ro emailcímen szolgálnak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!