ERDON Helyi hírek

2010.02.03. 15:23

Bihar Megyei Tanács: sokba kerül a színházfelújítás

<p>Nagyvárad - Szerda délután a Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Dumitru Voloşeniuc alelnök. Az általa képviselt önkormányzat tavalyi költségvetési mérlegét ismertette.</p>

Dumitru Voloşeniuc alelnök kifejtette: 2009-ben a Bihar Megyei Tanács 253.865.000 millió lejből gazdálkodott. A büdzsé deficitesnek bizonyult, főleg az átalányadó bevezetése befolyásolta negatívan a tervezett mérleget. A gazdasági válság miatt csupán két intézmény esetében és a megyei önkormányzatnál eszközöltek beruházásokat. Tételekre lebontva mindez azt jelenti, hogy a Megyei Könyvtár működtetésére (személyzeti és dologi kiadások) 2,8 millió lejt, a Körösvidéki Múzeumra 4,2 millió lejt, a színházra 6,8 millió lejt, az Árkádia bábszínházra 1,3 millió lejt, a filharmóniára 6,4 millió lejt, a Francisc Hubic Művészeti Iskolára 935 ezer lejt, az alkotóközpontra 1,2 millió lejt, a Familia folyóiratra 263 ezer lejt, a Várad folyóiratra 350 ezer lejt, a Hivatalos Közlöny megjelentetésére pedig 207 ezer lejt költöttek. A legtöbb pénzt a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság "nyelt el": 59,1 millió lejt, vagyis közel 14 millió eurót. A papfalvi Egészségügyi és Szociális Központot 853 ezer lejjel, a diófási hasonló intézetet pedig 2,6 millió lejjel támogatták. Ugyanakkor finanszírozták 19 tanintézetnek a működését, összesen több mint 25 millió lejjel.

El kell költeni

A 2007-ben felvett 81,4 millió lejes hitelből eddig 48,6 millió lejt költöttek el, a 2010-re fennmaradt összeg 32,7 millió lej. A pénzből 40 millió lejt a Körösvidéki Múzeum új székhelyére fordítanak (az összköltség 58,4 millió lej), 4,8 millió lejt az Illye- Erdőgyarak, 18,2 millió lejt a Belényes-Biharrósa- Barátka-Erdődámos, 18,2 millió lejt pedig a Margitta-Érbogyoszló-Ottomány közötti megyei utak korszerűsítésére költenek. Az idei évre maradt 32,7 millió lejből 19,8 millió lejt a múzeumnak szánnak, 630 ezer lejt az Illye-Erdőgyarak, 1,2 millió lejt pedig a Belényes-Erdődámos közötti útszakasz modernizálására fordítanak. A 10,9 lejnyi különbséget a közgyűjteménynek helyet biztosító intézmény kapja. Éves kezelési költségként 299 ezer lejt kell fizessen az önkormányzat, a negyedéves kamat 3,2 millió lej. Még közel 10 millió lejre lenne szükség ahhoz, hogy befejeződhessenek a múzeum székhelyén zajló munkálatok, hogy aztán kiírhassák a bútorzatvásárlási versenytárgyalást. "Valószínűleg a közigazgatásügyi, valamint a művelődési minisztériumoktól igénylünk majd támogatást", vélekedett Dumitru Voloşeniuc. Fontos ugyanakkor, hogy a felvett hitelt július 31-ig elköltsék, mert különben megváltoznak a kamatösszegek.

"Robbantsuk fel?"

Az Apa Regio 2009-2013. projekt költségvetése 83 millió euró. Ebből az összegből az idei első szakaszban 12 településnek az ívóvíz- és csatornahálózatát korszerűsítik (Nagyvárad, Belényes, Tenke, valamint a metropolisz övezethez tartozó helységek). A színházépület rendbetételét tavaly 3 millió lejjel társfinanszírozta a Bihar Megyei Tanács, melyből 2,3 millió lej lett elköltve. További 9,2 millió lejre lenne ugyanakkor szükség ahhoz, hogy befejeződhessenek a munkálatok. "Tudjuk, hogy sokba kerül a felújítás, de Nagyvárad egyik reprezentatív ingatlanáról van szó. Mégis mit kellene tegyünk: robbantsuk fel, és építsünk helyette újat?", morfondírozott a Megyei Tanács alelnöke.

A sajtótájékoztatón az is szóba került, hogy Radu Ţîrle tanácselnök megvonta helyetteseitól azt a jogot, hogy délután 4 óra után használhassák szolgálati gépjárműveiket. "Komolyabb problémáink is vannak ennél. Ha úgy vesszük, valahol normális intézkedésről van szó, azzal a különbséggel, hogy valamennyi vezető pozicióban lévő személyt kellene érintsen, beleértve az elnököt is. Egyelőre sárga lapot mutattunk egymásnak", közölte Dumitru Voloşeniuc.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!