ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 15:31

Bensőséges megemlékezés Mezőbajon

<p>Bihar megye - Szombat délután emlékeztek Mezőbajon, a helybeli RMDSZ megalakulásnak huszadik évfordulójára. A megemlékezésen részt vettek az erdőgyarakiak és az árpádiak képviselői is.</p>

A megemlékezés a református templomban vette kezdetét, melyen a helybeliek mellett részt vettek az árpádiak és az erdőgyarakiak képviselői is. A Bihar megyei RMDSZ részéről jelen volt Pető Csilla parlamenti képviselő és Sárközi Sándor megyei tanácsos. Igét hirdetett, Tolvaj László helybeli lelkipásztor, aki prédikációja alapgondolatát Lukács evengéliuma, 12. részének 22–34-ig tartó verséből merítette. „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál (...), szól Isten igéje. A fiatal tiszteletes többek között arról beszélt, hogy az ember életét végig kíséri sok esemény, úgy mint a keresztelés, a házasság, majd a temetés. Húsz évvel ezelőtt megalakult egy olyan szervezet, mely a magyarság érdekeit védi. Aggodalmaskodunk, hogy lesz-e újabb 20 év az erdélyi magyar érdekvédelmi szervezet életében. –Ne aggodalmaskodjatok, – mondta a lelkipásztor, nem kell attól félni, hogy mi lesz velünk. Istenben kell bízni! Az istentisztelet keretében a jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak azok emlékére, akiket az elmúlt húsz esztendőben az Isten magához szólított.

A romániai magyarság

A továbbiakban a megemlékezés az ízlésesen berendezett helyi kultúrotthonban folytatódott. Sok helyen megfordultam már az elmúlt években, de ilyen szépen, előre elkészített termet, ahol egy ünnepség zajlott, nem sokszor volt alkalmam látni. Mindez Jakab Gyula Mezőbaj RMDSZ-elnökének munkáját dícséri, aki még az istentisztelet elkezdése előtt, egy utolsó pillantást vetett mindarra, ami a kultúra házában el volt készítve, rendben van-e minden, csak aztán indult az Isten házába.

A kultúrházi megemlékezésen elsőként Pető Csilla parlamenti képviselő szólt a termet megtöltő közönséghez. Beszélt arról, hogy miként alakult meg a Bihar megyei RMDSZ-szervezet. Majd arról, hogy szükéges előre gondolkodni, hogy mi történik majd a romániai magyarság körül és arról, hogy minderre csak egy erős jól szervezett RMDSZ képes, mely húsz évvel ezelőtt elvállalta a magyarság képviseletét Romániában. A helyi érdekvédemi szervezetnek pedig arra kell odafigyelnie, hogy mi lesz a mezőbaji magyar oktatással, mondta a képviselő.

Emléktárgyat

Aztán sorban fejezték ki álláspontjukat a meghívott elöljárók, arra a kérdésre válaszolva, melyet Jakab Gyula tett fel: 20 év múlva érték lesz-e még magyarnak lenni? Sárközi Sándor Bihar megyei tanácsos, arról beszélt, hogy jó érzés ott lenni, ahol a dél-bihari magyarság – Mezőbaj, Árpád és Erdőgyarak – képviselői a magyar érdekvédelmi szervezet húsz éves megalakulására emlékeznek. A témában hozzászólt még, Karcagi Sándor egykori mezőbaji református lelkész, Filep Ferenc Miklós árpádi református lelkipásztor, Tolvaj László mezőbaji református tiszteletes, valamint Polyánki József Mezőbaj első RMDSZ-elnöke. Sajnos hely hiány miatt nem lehet a véleménymondók gondolatait teljes mértékben megjelentetni, de mondhatni mindegyik hozzászóló pozitívan látja a magyarság jövőjét, mely annak is köszönhető, hogy létezik egy erős RMDSZ-szervezet mely méltón képviseli a magyarság érdekeit, minden szinten. A továbbiakban a három település RMDSZ-választmánya egy-egy emléktárgyat adott át azoknak, akik a kezdet óta tevékenykedtek az érdekvédelmi szervezetben, illetve kiemelkedőt alkottak helyi szinten az elmúlt években. Az ajándékokat Pető Csilla és Sárközi Sándor adták át.

A megemlékezés végén érkezett meg a rendezvényre, Szabó Ődön a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki az SZKT gyűlésről érkezett Mezőbajra. Az ügyvezető ott akart lenni azon szórvány magyarság képviselői között, akik méltón emlékezhetnek húsz éves tevékenységükre. Szeretettel köszöntve minden résztvevőt, megköszönve mindenkinek az RMDSZ színeiben kifejtett tevékenységüket.

Dérer Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!